Glam projekat: Kreiranje članaka o kulturi Srba

U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini danas je održana radionica Vikimedijine zajednice Republike Srpske čiji je cilj kreiranje članaka o kulturi Srba u BiH za korisnike interneta.

Glam projekat: Kreiranje članaka o kulturi Srba

Jedan od pet osnivača ove Vikimedijine zajednice Ranko Nikolić kaže da je njihov cilj prenos kulturnog blaga Srba na Vikipediju - enciklopedijski projekat slobodnog sadržaja na internetu.

Radionica u Bijeljini četvrta je koja se realizuje u saradnji sa Narodnom bibliotekom "Filip Višnjić" kao dio aktivnosti GLAM projekta za podršku i saradnju sa kulturnim institucijama, galerijama, bibliotekama, arhivima i muzejima.

Nikolić kaže da je do sada uređeno i na Vikipediji objavljeno više od 30 članaka sa fotografijama na kojima su predstavljene institucije i spomenici u Bijeljini, crkve i manastiri, kao i srpski pjesnici ovog područja.

On najavljuje da će rad biti proširen na članke o kulturi Srba u BiH, prvim štamparijama u kojima su objavljivane knjige na srpskom jeziku i na ćirilici, te o narodim nošnjama i običajima, a planirano je da se svakog mjeseca održi po jedna radionca.

Nikolić ističe da je za sada uspješna saradnja Vikimedijine zajednice Republike Srpske u Bijeljini ostvarena sa Narodnom bibliotekom "Filip Višnjić", a namjera im je da ovu saradnju prošire na Muzej Semberije, vrlo bogatu biblioteku Eparhije zvorničko-tuzlanske i sa Srpskim kulturnim i prosvjetnim društvom "Prosvjeta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA