Bezbjednost saobraćaja najbolja u proteklih pet godina

Bezbjednost saobraćaja na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Bijeljina značajno je povoljnija nego tokom pet ranijih godina, a primjena novih kaznenih mjera i veća posvećenost vozača mogu bezbjednost na putevima trajno da podignu na viši nivo, izjavio je danas policijski inspektor za bezbjednost saobraćaja Radenko Knežević.

Bezbjednost saobraćaja najbolja u proteklih pet godina

"Na osnovu praćenja stanja represivni dio bio je usmjeren prema vozačima u alkoholisanom stanju i vozačima koji prekoračuju brzinu kretanja, pa je najviše sankcija u prošloj godini izrečeno za te prekršaje", rekao je Knežević na konferenciji za novinare u CJB Bijeljina.

On ističe da je to imalo efekta jer je u 2016. godini brzina kao uzrok saobraćajnih nesreća sa poginulim licima smanjena sa više od 80 odsto na ispod 30 odsto, nije bilo nijedne nesreće sa poginulim licima koju je izazvao pijani vozač, dok je udio alkoholisanih vozača kao uzroka nezgoda smanjen sa preko 11 odsto na sadašnjih 8,5 odsto.

Knežević kaže da je vodeći uzrok udesa sa tragičnim posljedicama u prošloj godini bilo nepropisno izvođenje radnji sa vozilom i oduzimanja prvenstva u prolazu.

On je podsjetio da je u saobraćajnim nezgodama na području CJB Bijeljina prošle godine poginulo šest lica, što je skoro upola manje nego godinu ranije kada je 11 lica izgubilo život u saobraćajnim nezgodama.

Knežević je novinarima predstavio novine u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, koji je 15. februara stupio na snagu i istakao da je novi zakonski akt do sada u Bijeljini najviše primjenjivan za nekorištenje bezbjednosnog pojasa u vozilu.

On je ukazao na novine kod vozača početnika kojima se poništava vozačka dozvola ako u naredne dvije godine sakupe četiri kaznena poena, pješacima je zabranjeno korištenje mobilnog telefona dok se kreću kolovozom, kao i da imaju slušalice u oba uha. Biciklisti više ne moraju da nose zaštitnu kacigu, ali zadržana je obaveza nošenja svjetloodbojnog prsluka, a zabranjen je prevoz lica u alkoholisanom stanju dvotočkašima.

Knežević je istakao da je granica za izricinje zaštitne mjere vozačima u alkoholisanom stanju smanjena sa jedan na 0,8 promila alkohola u organizmu, a predviđeno je izricanje zaštitne mjere od jednog do četiri mjecesa.

Za vozače sa preko 1,5 promila alkohola u organizmu predviđena je zaštitna mjera od dva mjeseca i njihovo zadržavanje do istrežnjenja najduže 12 časova.

Za prekoračenje brzine kretanja vozila sankcije su povećane na minimalnih 50 KM za prekoračenje od 10 do 20 kilometara na čas, za prekoračenje do 30 kilometara na čas minimalna kazna je 100 KM uz predviđenu i kaznenu mjeru, dok je za prekoračenje brzine od preko 30 kilometara na čas na javnom putu propisana minimalna kazna od 400 KM i dva mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilom.

Minimalna kazna za nekorištenje bezbjednosnog pojasa u vozilu je 100 KM, uz jedan kazneni poen i mogućnost izricanja i zaštitne mjere, a sankcije za vozače koji prevoze djecu do 12 godina na prednjem sjedištu kazna je sada minimum 400 KM.

Knežević je kao novinu izdvojio i uslove za sticanje prava upravljanja za kategoriju "C" ili teretna vozila preko 7,5 tona, gdje je starosna granica pomjerena sa 19 na više od 21 godine, u kategoriji "D 1" za upravljanje minibusom sa 15 do 21 sjedišta ta granica je pomjerena sa 21 na 24 godine, uz obavezno ranije vozačko iskustvo u nižim kategorijama.

On je pojasnio da minimalne predviđene kazne za prekršaje u saobraćaju izriče policajac na licu mjesta, a ukoliko vozač poriče odgovornost i traži sudsko odlučivanje, sud može izreći i strože sankcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA