Sinoć prikazan film "Dubina 2", večeras projekcija "Narod protiv Fritz Bauera"

Sinoć je u Centru za kulturu prikazan dokumentarni film Ognjena Glavonića "Dubina 2".

BIJELJINA

Na otvaranju projekcije, publici su se obratiti Armin Hadžić, predstavnik Industry odjela SFF , Robert T. Zuber koji je predstavio program i Aleksandra Letić, predstavnica Helsinškog odbora za ljudska prava u RS.

Večeras i sutra u 20 časova održaće se projekcija filmova "Narod protiv Fritz Bauera", Larsa Kraume i "Neželjena baština", Irene Škorić.

"Program se realizuje u okviru putujućeg filmskog programa SFF „Suočavanje sa prošlošću", a u pravcu jačanja regionalnog uvezivanja postojećih festivala koji podstiču kulturu sjećanja, kao i stimulisanja domaće produkcije na ove teme", rekli su organizatori za predstavnike medija.

Petak, 17. februar u 20 časova - Film "Narod protiv Fritz Bauera"

Narod protiv Fritz Bauera, autora Larsa Kraume, je njemačka istorijska drama iz 2015. u kojoj glume vrhunski njemački glumci Burghart Klaussner i Ronald Zehrfeld. Glavni državni tužilac Fritz Bauer dolazi u posjed ključnih dokaza o mjestu skrivanja SS potpukovnika Adolfa Eichmanna. Bauer, koji je i sam Jevrej, sve od povratka iz izbjeglištva u Danskoj pokušava privesti pravdi osobe odgovorne za zločine počinjene u ime Trećeg rajha. U tome ne postiže uspjeh zbog čvrste odlučnosti Njemačke da u zaborav gurne svoju mračnu prošlost. Zbog nepovjerenja u njemački pravni sistem, Fritz Bauer stupa u kontakt s izraelskom tajnom službom Mossadom i tako postaje državni izdajnik.

Ovaj film je imao skoro 20 nominacija i osvojio 9 nagrada, među kojima su Nagrada za najbolju režiju, Nagrada za najbolji film, Nagrada za najbolje izvođenje u glavnoj i sporednoj ulozi i Nagrada za najbolji scenario u okviru German Film Awards 2016, kao i Nagradu za najboljeg glumca, na Bavarian Film Awards 2016.

Subota, 18. februar u 20 časova - Film "Neželjena baština"

Dugometražni dokumentarni film ''Neželjena baština'' dobio je 1. nagradu za najbolji dokumentarni film na 6. Balkan New Film Festivalu BaNeFF, koji se u decembru 2016. održao u Stockholmu. Stručni žiri je istaknuo motivaciju za nagradu: "Film koji navodi na razmišljanje o velikim pitanjima koja dotiču mnogo više od istorije Balkana i tiču se svih nas. Kako se treba odnositi na nedavnu prošlost i na njene spomenike? To je veliko pitanje za mnoge koji su se rodili u Jugoslaviji, zemlji koja više ne postoji. Spomenik naravno nije, samo komad materijala već umjetničko djelo i dio kolektivnog sjećanja."

"Cilj ovog programa je da ukažemo na značaj suočavanja sa prošošću, da ohrabrimo filmske autore i umjetnike da nikada ne prestanu postavljati pitanja i tragati za odgovorima iz skorije ili nešto dalje prošlosti, kao i da kroz film otvorenog srca i uma saslušamo lična svjedočanstva aktera sa različitih strana i suočimo se sa njima", navode organizatori ovog događaja. Putujući filmski program Suočavanje s prošlošću, realizuje se uz podršku Robert Bosch Stiftung iz Njemačke, a u saradnji s regionalnim informativnim kanalom Al Jazeera Balkans.