Šikman: Mladi nisu svjesni da na društvenim mrežama "vrebaju" predatori

Mladi veoma često nisu svjesni da ih na društvenim mrežama "vrebaju" takozvani predatori, dok roditelji misle da im je dijete sigurno jer sjedi u susjednoj sobi, a, u stvari je, posredstvom mreže, izloženo opasnostima kao i u realnom životu, upozorio je danas u Bijeljini načelnik Uprave za policijsku obuku MUP-a Republike Srpske Mile Šikman.

BIJELJINA

Šikman je naveo da su najčešće opasnosti kojima su mladi izloženi na društvenim mrežama zloupotrebe i mogućnost seksualnog iskorišćavanja.

On kaže da "predatori" koriste lažne naloge i pokušavaju obmanom doći do kompromitujućih fotografija koje poslije koriste kao ucjenu.

"Mladi nisu svjesni da na ovaj način mogu postati i žrtve pravog seksualnog iskorišćavanja, odnosno da ih navedu da se vide i u realnom životu, pa ih seksualno iskoriste", rekao je Šikman, u okviru današnjeg predavanja o rizicima korišćenja interneta i "Fejsbuka" koje je održano u Osnovnoj školi "Knez Ivo od Semberije".

On je dodao da u osnovnim i srednjim školama širom Srpske pripadnici MUP-a provode program preventivnih aktivnosti, da bi mladi bili upoznati o mogućnostima što bezbjednijeg korišćenja savremene tehnologije i da ne bi postali njene žrtve.

"Sedam godina učenike upoznajemo o različitim oblicima ugrožavanja kojima su izloženi na društvenim mrežema i štetnim posljedicama, kako da to prepoznaju i pravilno reaguju", naveo je Šikman.

On je dodao da je današnje predavanje promocija nastavka ovih aktivnosti i u drugom polugodištu.

"Tokom prošlog polugodišta više od 18.000 učenika čulo je naša predavanja. Održali smo oko 250 predavanja u više od 110 osnovnih i srednjih škola kojima, osim đaka i nastavnika, prisustvuju i roditelji učenika, kojih je bilo oko 750", naveo je Šikman.

Aleksandar Miladinović sa Policijske akademije u Banjaluci rekao je da je današnje predavanje posvećeno i tome na koji način mladi mogu najbrže alarmirati relevantne zaštitne subjekte.

On je naveo da je sva krivična djela na internetu potrebno prijaviti policiji, a za negativnosti koje nisu krivična djela alarmirati druge subjekte zaštite, administratore "Fejsbuka" i drugih društvenih mreža.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizovalo je današnje predavanje u Osnovnoj školi "Knez Ivo od Semberije" kao jedno u nizu preventivno-edukativnih predavanja o temi "Prevencija negativnosti na društvenim mrežama".