Porodica Sjerić iz Ljeljenče: Sok od bundeve prirodan lek za mnoge bolesti

Na području Semberije u poslednjih nekoliko godina sve više je zastupljena organska proizvodnja bundeve.

Porodica Sjerić iz Ljeljenče: Sok od bundeve prirodan lek za mnoge bolesti

Zanimljivo je da je tokom prošle godine porodica Sjerić iz Ljeljenče kod Bijeljine proizvela 7.000 litara soka od bundeve, čija se upotreba pokazala kao prirodan lek za mnoge bolesti.

- Ima antikancerogeno, antiupalno i antibakterijsko dejstvo. Možete je da koristite kao obrok ili međuobrok i njeno konzumiranje se preporučuje dijabetičarima i prilikom dijeta za mršavljenje - kaže Nikica Sjerić, jedan od većih proizvođača bundeve na području Semberije.

Dodaje da pored soka poizvode semenke tikve golice, ulja i putera. Za naš list navodi i da je ova biljka na semberskim njivama sejana kao među usev u kukuruzu i drugim kulturama, te da je bila nepravedno zapostavljena kada se uzme u obzir njeno lekovito dejstvo.

- Put od organske sirovine do kvalitetnih prerađevina i tržišta nije bilo lak. Zahvaljujući velikim ulaganjima i pomoći stručnjaka smo uspeli, jer je proizvodnja veoma zahtevna i traži dosta ulaganja - kaže Nikola.

Njegova supruga Milena objašnjava da ne upotrebljavaju herbicide, te da bundevu seju na kvalitetnom zemljištu koje đubre isključivo stajnjakom.

Ona kaže i da imaju svu potrebnu mehanizaciju, od kopačica do sušara.

- Zemljište se priprema i prihranjuje kao i za ostale kulture. Najveći problem je odbrana od korova, jer ova biljka ne trpi sredstva za prskanje - ističe Milena.

Navodi da iz godine u godinu imaju veće prinose od organske proizvodnje bundeve i dodaje da su prošle godine proizveli na 15 dunuma oko tone suvog semena i oko 50 tona muskatne tikve.

- Prosečan prinos tikve golice je oko 400 do 700 kilograma suhog semena po hektaru, a tikvinog mesa od 40 do 60 tona. Tržište traži kvalitetnu semenku, da vlažnost suhog semena bude osam odsto. Kako ne bi izgubila lekovita svojstva, mora se sušiti na temperaturi do 55 stepeni.Seme se u roku od nekoliko sati mora obraditi i staviti u sušaru. Ukoliko preduzmete sve što je neophodno, rezultat neće izostati - ističe Milena.

Dodaje da će ove godine proširiti proizvodnju i bundevu zasejati na desetak hektara.

- Naši stari bundevu doživljavali su kao „sirotinjsku" hranu, ali to nije tačno. Čorba od bundeve, pa i druga jela su pravi specijaliteti. Jednostavno, lako i brzo se pripremaju - zaključuje Milena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

14°

  • 11:00

    14°C
  • 14:00

    15°C
  • 17:00

    13°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

133 cm

Promjena: 5cm

Sava Jamena

322 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 08:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI