Mjerama konsolidacije do pozitivnog poslovanja

Poljoprivredno dobro /PD/ "Semberija" iz Novog Sela kod Bijeljine, nakon sedam godina negativnog poslovanja, zabilježilo je pozitivan godišnji izvještaj za prošlu godinu, čime su stvoreni uslovi za dalji rad i razvoj ovog dobra.

Mjerama konsolidacije do pozitivnog poslovanja

Prema riječima direktora PD-a "Semberija" Stevana Trivkovića, pozitivnom bilansu prethodila je dobra i rodna godina, na njivama su ostvareni rekordni prinosi žitarica, a prilični rezultati ostvareni su i u sjemenskoj proizvodnji koju je u stopu pratio i uspon u stočarskoj proizvodnji.

"Sve je to na neki način doprinijelo da ostvarimo dobar rezultat, mada to nije ni blizu onome što želimo i očekujemo. Svjesni smo obaveza koje imamo u ovom preduzeću, te da moramo daleko više. U ovoj godini, stoga, očekujemo da nastavimo određene planove koje nismo uspjeli da završimo i da proizvodnju što više povećavamo", rekao je Trivković Srni.

On kaže da je prihod neophodno što više povećati da bi mogli izmiriti obaveze koje su zatekli, te stvoriti stabilno preduzeće koje bi moglo da funkcioniše i razvija.

Trivković ističe da je PD "Semberija" uspjela od vlastitih prihoda u prošloj godini servisirati dobar dio obaveza, napomenuvši da su imali probleme jer su u projekciji kroz konsolidaciju prethodno kalkulisali prihode od podsticaja, koje nisu dobili.

"Na ime podsticaja preduzeće od resornog ministarstva potražuje oko 700.000 KM, te je zbog ovoga u posljednjem kvartalu prošle godine došlo do problema. Nismo mogli da dobijemo ova podsticajna sredstva pa smo iz sopstvenih prihoda uspjeli da servisiramo dobar dio obaveza i da pratimo dinamiku poslovanja, ali smo imali otežan završetak godine", rekao je Trivković.

On napominje da bi se već u ovom mjesecu mogao očekivati dio isplate ovih sredstava čime bi neke obaveze neizmirene do kraja 2016. godine bile realizovane. PD "Semberija" je, podsjeća Trivković, u prethodnoj godina doživjela i kratkotrajnu blokadu zbog Bobar banke, ali su i iz ovog problema uspjeli "isplivati".

"Uspjeli smo u prošloj godini izmiriti zavidan dio obaveza prema ovoj banci, a uskoro bismo mogi u potpunosti anulirati i sva dugovanja prema Bobar banci. U prošloj godini ta obaveza iznosila je oko 1.600.000 KM i došla je iznenada zbog stečaja u banci. Uspjeli smo dijelom da smanjimo dug i kompletan iznos od prodaje jedne nekretnine otišao je Bobar banci", kaže Trivković.

On kaže da će još jedna nekretnina PD-a "Semberija" biti prodata da bi sredstva do kraja ovog mjeseca otišla na izmirenje kompletnog duga, čime bi bila spriječena mogućnost nove blokade. Trivković ističe da se, bez obzira na pozitivnu prihodovnu statistiku s kraja prošle godine, još mora mnogo raditi u tom pogledu, s ciljem daljeg razvoja i napretka PD-a "Semberija", jedinog državnog dobra u Republici Srpskoj, koje raspolaže sa 2.500 hektara obrade površine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA