Dogovorena strategija upisa u srednje škole u Bijeljini

Upisna politika u srednje škole u školskoj 2017/2018. godini i nastavak aktivnosti na usaglašavanju potreba privrede za obrazovanom radnom snagom i obrazovnog sistema bile su glavne teme današnjeg razgovora gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića sa direktorima srednjih škola sa područja Grada Bijeljina, predstavnicima Privrednog savjeta Grada Bijeljina, Područne privredne komore i Zanatsko-preduzetničkog udruženja „Preduzetnik“.

Dogovorena strategija upisa u srednje škole u Bijeljini

Osnovnu školu sa područja Grada ove godine završava više od hiljadu učenika, a prošle godine je u bijeljinske srednje škole upisano 1.122 učenika.

- Imamo dovoljan broj mjesta da ove godine upišemo u srednje škole sve učenike koji završe osnovnu školu u Bijeljini, a biće mjesta i za učenike iz susjednih opština. Prema anketama i istraživanjima koje je sprovela Gradska uprava, učenicima su i dalje najaktraktivnija zanimanja četvrtog stepena, ali ima interesovanja i za zanatska zanimanja trećeg stepena koja su tražena na tržištu rada, poput varioca, kuvara i konobara, frizera i svih zanimanja u građevinarstvu- naveo je gradonačelnik Mićić, dodajući da će biti upisano 41 odjeljenje, a da će samo u Ekonomskoj školi biti upisano jedno odjeljenje manje u odnosu na prošlu godinu.

On je najavio nastavak programa "Prilika plus", koji je omogućio opremanje kabineta za praktičnu nastavu u tri srednje škole (Tehnička škola, Srednja stručna škola u Janji, odnosno, Poljoprivredna i medicinska škola), a učenicima je omogućio obavljanje praktične nastave u gradskim preduzećima.

Izvršni direktor gradskog Zanatsko-preduzetničkog udruženja „Preduzetnik" Milorad Stević naveo je da su Bijeljini potrebni kvalifikovani frizeri, drvoprerađivači, grafičari, obućari i poslastičari, kao i bravari i varioci sa licencom, koji su traženi na domaćem tržištu rada, ali i na inostranom.

- Nadam se da će učenici u izboru budućeg zanimanja prednost dati zanatima, jer takav izbor daje veću mogućnost za buduće zapošljavanje i samozapošljavanje - smatra Stević.

Pomoćnik direktora Tehničke škole "Mihajlo Pupin" Simo Božić naveo je nakon sastanka da će u ovu školu biti upisano 11 odjeljenja, te da su novootvoreni smjerovi za zanimanje stolara i varioca vrlo perspektivni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA