Eko-centar „Jezera“ – oaza za zaljubljenike u prirodu

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić posjetio je Ekološko istraživački centar „Jezera“ kako bi se u razgovoru sa članovima Ekološkog udruženja „Eko put“ upoznao sa planovima za razvoj ove ekološke oaze.

Eko-centar „Jezera“ – oaza za zaljubljenike u prirodu

- Ovaj Ekološko-istraživački centar od velikog je značaja za lokalnu zajednicu upravo zbog rada sa učenicima osnovnih i srednjih škola, mladima i studentima, starijim osobama, istraživačima i ljubiteljima prirode. Drago nam je da u našem Gradu djeluju ekološka udruženja poput „Eko puta", čije aktivnosti su usmjerene ka očuvanju životne sredine, jer borba za ekologiju znači i borbu za ekonomiju, odnosno brži razvoj našeg Grada i zdraviji život svakog pojedinca - istakao je gradonačelnik Mićić prilikom posjete.

Eko-centar je osnovan 2009. godine, kada je sa Gradskom upravom potpisan Sporazum o saradnji i osnivanju. Formiran je za potrebe lokalne zajednice u svrhu proučavanja i zaštite eko-sistema i očuvanja biljnog i životinjskog svijeta drinskih bara, kao i za obrazovanje stanovništva, prije svega mladih generacija, o značaju očuvanja zdrave životne sredine.

Obuhvata površinu 2,5 hektara koju čine šumski i livadski dio, kao i 2 manja jezera, a prostor je dio starog drinskog toka, udaljen deset kilometara od centra Bijeljine, pored Pavlovića puta.

Projekat Ekološkog centra je od početka zamisao „Eko puta" i do sada su izgrađeni ulazna kapija i ograda, dva namjenska objekta za učionicu i službeni prostor, vidikovac, mali amfiteatar, ve-ce sa mokrim čvorom, bioterapijski vrt, uređene su staze kroz šumu i prilazi do dva jezera i postavljene pumpe za vodu.

Organizovanjem niza sadržaja, akcija i manifestacija, te izvođenjem edukativnih radionica sa različitim grupama korisnika, uspješno je funkcionisao do 2014. godine, kada je skroz uništen.

- Poplave 2014. godine su nanijele ogromnu štetu u Eko-centru, a nakon povlačanja vode na ovom prostoru ostale su velike količine otpada. Prvu finansijsku podršku poslije poplava smo dobili od Centra za promociju civilnog društva, a posljedice poplava smo u najvećoj mjeri otklonili zahvaljujući sredstvima organizacije „Care International Balkans" i uspjeli smo da revitalizujemo Centar. Gradska uprava nam je pomogla u odvoženju otpada, a posebno moram da istaknem doprinos naših volontera nakon poplava, ali i svih ovih godina - naglašava predsjednik „Eko puta" Snežana Jagodić Vujić.

„Eko put" svake godine dobija sredstva od Gradske uprave namijenjena za finansiranje projekata udruženja građana. Da je riječ o ozbiljnoj organizaciji potvrda su i brojna priznanja za najbolje volontere koje njihovim članovima dodjeljuje Grada Bijeljina, a Ekološko udruženje „Eko put" je dobilo Nagradu Grada Bijeljina za najboljeg organizatora volontiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA