Unapređenje saobraćajne infrastrukture u Semberiji prioritet u narednom periodu

Postoji saglasnost da Vlada Republike Srpske ustupi Gradu Bijeljina prostor na kome se nalazi stara željeznička stanica da bi se tu izgradila autobuska stanica, a to će biti učinjeno čim se vlasništvo zemljišta prevede sa Srbije na Republiku Srpsku, najavio je danas u Bijeljini ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić, koji je na sastanku sa gradonačelnikom Mićom Mićićem i predstavnicima privrednika sa područja ovog Grada razgovarao o ključnim infrastrukturnim projektima u Semberiji.

Unapređenje saobraćajne infrastrukture u Semberiji prioritet u narednom periodu

- Danas smo razgovarali o projektima vezanim za željeznički saobraćaj i oživljavanje pruge od Bijeljine ka Rači i da se prostor na kome se nalazi stara željeznička stanica ustupi za izgradnju nove autobuske stanice. Takođe, bilo je riječi i o auto-putu od Vukosavlja ka Brčkom, pa dalje od Brčkog prema Bijeljini do granice sa Srbijom, što je jedan od prioriteta Vlade Republike Srpske. U toku su pregovori sa kineskom kompanijom za realizaciju ovog projekta i sa tim smo upoznali rukovodstvo Bijeljine. Brzi put Bijeljina-Rača je, takođe, bio na dnevnom redu današnjeg sastanka i nadamo se da će i taj projekat biti realizovan - naveo je ministar Trninić.

Gradonačelnik Bijeljine istakao je da je projekat auto-puta Brčko-Bijeljina projekat budućnosti i da će to omogućiti veću otvorenost Semberije ka Evropi.

- Brzi put od Bijeljine ka Rači je jedan od prioriteta u narednom periodu. S obzirom na to da je u toku izgradnja Drinskog nasipa, a najbolje bi bilo da put bude trasiran pored nasipa, kako bi se izbjegla sva sela do Rače - pojasnio je Mićić, dodajući da bi tokom eksproprijacije zemljišta za izgradnju nasipa trebalo planirati i izgradnju brzog puta.

Predsjednik privrednog savjeta Grada Bijeljina Đorđe Slavinjak naveo je da su dobre komunikacije i razvijena infrastruktura od ključnog značaja za nesmetan protok roba i usluga i ukupan privredni razvoj.

- Semberski proizvodi, prije svega poljoprivredni, a sve više i industrijski, imaju veoma široko tržište na prostoru Beograda, Novog Sada i drugih mjesta u Srbiji, zbog čega je promet teretnog saobraćaja prema ovim gradovima svaki dan sve veći. Zato je vrlo bitno da se proširi kapacitet saobraćajnica na tim putnim pravcima - upozorio je Slavinjak.

Mihajlo Vidić iz Područne privredne komore Bijeljina je izrazio očekivanje da će biti ubrzana izgradnja najvažnijih infrastrukturunih projekata, koji će Bijeljinu otvoriti ne samo prema Beogradu, nego i prema drugim većim urbanim centrima u okruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA