U blizini Rače otkriveno 20 ilegalnih migranata

U blizini graničnog prelaza Rača otkriveno je 20 ilegalnih migranata. Migranti afro-azijskog porijekla predati su u Službu za poslove sa strancima BiH, koji su pokrenuli proces readmisije osoba propisane Sporazumom o readmisiji sa Republikom Srbijom.

U blizini Rače otkriveno 20 ilegalnih migranata

U februaru 2017. u devet slučajeva u ilegalnom prelasku državne granice otkriveno je 13 državljana Pakistana, pet Afganistana, tri Sirije, dva Alžira i po jedan državljanin Iraka, Irana i Palestine.

Bosna i Hercegovina, kao ni susjedne zemlje, nije izložena masovnom migracijskom pritisku. Aktuelna situacija u Srbiji i Makedoniji, gdje duže vrijeme boravi veći broj migranata ukazuje na moguće aktivnosti migranata i pronalaska alternativnih ruta kretanja prema zemljama EU, koje mogu uključivati i BiH.

Posljednji evidentirani slučajevi u februaru 2017. ukazuju na to da migranti iz zemalja visokog migracijskog rizika u pojedinačnim slučajevima i manjim grupama nastoje koristiti teritorij BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU, naveli su iz Granične policije BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA