Masovni odlasci iz Bijeljine, Zvornika, Sanskog Mosta,...

Odlazak građana iz Bosne i Hercegovine u potrazi za nekim boljim životom prati nedolazak stranih investitora koji bi omogućili otvaranje radnih mjesta.

Masovni odlasci iz Bijeljine, Zvornika, Sanskog Mosta,...

Oko 90.000 osoba je napustilo BiH u periodu od 2013. godine do kraja 2016. godine.

Ove podatke je predstavila Unija za održivi povratak i integracije BiH. Niti jedna institucija ne raspolaže stvarnim brojem građana koji su napustili zemlju.

Sanski Most, Zvornik, Bijeljina, Brčko, Drvar, Doboj su gradovi koje se izdvajaju, kako po broju porodica, tako i po pojedinačnim odlascima, proizilazi iz podataka Unije za održivi povratak. Statistika kaže da je iz tih gradova u protekle tri godine otišlo blizu 30.000 građana.

Prema riječima predsjednice Unije za održivi povratak Mirhunise Zukić, najviše odlaze oni koji su se vratili u svoja predratna mjesta stanovanja.

Nedavno je i Agencija za rad i zapošljavanje BiH iznijela podatke o građanima koji su otišli raditi u Njemačku i Sloveniju. Ni u ovom slučaju nije riječ o stvarnim podacima, već samo o zapošljavanju posredstvom Agencije.

Prema informacijama kojima raspolaže Unija za održivi povratak, oko 16.000 osoba je prošle godine napustilo BiH.

Za to vrijeme je nije bilo gotovo nikakvog stranog investiranja, rekao je nedavno predsjednik Vanjskotrgovinke komore BiH Bruno Bojić. On krivca vidi u političarima, koji su, kako kaže, stvorili lošu sliku državi.

„Ja neću okrivljivati pojedinca, ja njih sve krivim", rekao je Bojić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA