Roditelji bolesne dece ogorčeni zbog tretmana u bolnici

Majke koje su platile da budu uz bolesnu decu tvrde da su dobijale hranu u kojoj plivaju insekti i WC sumnjive čistoće, ali ne i bolnički krevet.

Roditelji bolesne dece ogorčeni zbog tretmana u bolnici

Lavinu su pokrenuli Dalibor i Sanja Mićić, koji su na društvenim mrežama objavili fotografije i komentare o uslovima u bijeljinskoj bolnici, gde je lečena njihova petogodišnja ćerka. Da bi bila uz dete, majka je za sedam dana u bolnici platila 140 KM, ali za taj novac, tvrdi, nije dobila skoro ništa.

- Morala je dan i noć da bude u pižami i papučama, iako nije dobila krevet, nego samo drvenu stolicu, da sedi uz dete. Mogla je da koristi toalet, koji nije bio bog zna kako čist, i hranu od koje bi se i zdrav razboleo - kaže Dalibor.

"U tanjiru ostaci hrane od prethodnog dana"

Sanja dodaje da je u tanjiru tanke čorbe od krompira i riže nalazila ostatke hrane od prethodnog dana, pa čak i - muve.

- Najstrašnije je što takvu hranu jedu i bolesnici - kažu Mićići.

I drugi roditelji žalili su se, preko društvenih mreža i lokalnih portala, na tretman u bolnicma, a najviše pritužbi je bilo na bolnice u Bijeljini i Foči.

Nezadovoljnici su se javljali i u našu redakciju, ali nisu bili spremni da otkriju identitet.

- Danas - sutra moje dete može opet dospeti u bolnicu, ne želim ništa da rizikujem - kaže jedna majka.

Direktori bolnica tvrde da je ova priča "prenaduvana".

U Opštoj bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini čak komentarišu da se radi o "samo jednoj majci koja se razgalamila na Fejsbuku", a da se nije požalili ni načelnici pedijatrije ni direktoru bolnice Siniši Maksimoviću.

- Ona je, kao i druge majke pratilje, dobila tri obroka, upotrebu tuš kabine i toaleta i stolicu. Krevet nije dobila, jer je gužva, a prednost imaju bolesna deca - kaže direktor Maksimović.

Na pitanje kako majke, koje umesto kreveta dobiju drvenu stolicu, provode noći u bolnici, dr Maksimović kaže da "uz dete u krevetu uvek ima malo mesta".

Direktor bolnice u Foči, Veljko Marić, tvrdi da su priče nezadovoljnih roditelja "čista izmišljotina dokonih portala".

- Bolnica ima šest kreveta za majke pratilje, za koje boravak plaća Fond. Ako se radi o roditeljima koji nemaju pravo na to, a ipak žele da budu uz dete, oni će to platiti 20 KM dnevno i dobiti krevet, ali mogu ostati maksimalno tri dana i to samo ako ima mesta - tvrdi Marić.

I direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Mirko Stanetić tvrdi da samo u retkim slučajevima roditelji mogu ostati na lečenju uz decu, čak i ako su spremni da plate 45 KM dnevno koliko u UKC košta boravak za pratioca.

- Broj kreveta je ograničen, prednost imaju bolesna deca, a ne dolazi u obzir da primimo majku, zato što nemamo krevet - kaže Stanetić.

UKC RS ima 1100 kreveta. Ministar najavio istragu Na teret Fonda zdravstvenog osiguranja RS kao u bolnici mogu besplatno boraviti majke koje doje decu. Jedan roditelj može na teret Fonda biti pratilac detetu do šest godina, ako za to postoje medicinske indikacije. Na besplatnu pratnju majke ili oca pravo imaju i deca obolela od malignih bolesti i mališani sa smetnjama u razvoju.

- Svi ostali to moraju da plate, ali nije u redu ako neko plati, a ne dobije odgovarajuću uslugu. Zato ću podrobno ispitati ove slučajeve - kaže ministar zdravlja RS Dragan Bogdanić.

Preko veze može i besplatno

Majke, koje su kao uz decu boravile u bolnici, tvrde da oni koji "imaju poznanstva" besplatno ostaju uz decu.

- Znam da "svojima" ne daju da potpišu formulare i oni borave uz decu besplatno, a mi koji sve platimo ne možemo danima dobiti ni dijagnozu za dete, a kamoli lečenje - poruka je jedne majke iz Semberije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA