Cveta sektor drvoprerade na području Semberije

Ukupan obim spoljnotrgovinske razmene u drvoprerađivačkom sektoru u 2016. godini iznosio je 605 miliona KM, što je za 74 miliona više u odnosu na prethodnu godinu.

Cveta sektor drvoprerade na području Semberije

Ovaj podatak pokazuje da preduzeća iz oblasti drvoprerade lako i uspešno plasiraju svoje proizvode na inostrano tržište. Samo sa područja Semberije preduzeća izvoze oko 97 odsto svojih proizvoda u zemlje Evropske unije.

Sektor drvoprerade u ukupnom izvozu Republike Srpske učestvuje sa 17,25 odsto što je dobar primer u privredi Srpske.

U prošloj godini izvezeni su proizvodi vrednosti 492 miliona KM, a uvezeno je 113 miliona što pokazuje da je u ovom sektoru proizvodnje ostvaren značajan suficit.

Predstavnici Javnog preduzeća "Šume Srpske" i 67 drvoprerađivača potpisali su ugovore o isporuci drvnih sortimenata.

Većina drvoprerađivača očekuje pravedniju raspodelu nakon formiranja vladine komisije za dodelu drveta, a nadzor će raditi Ministarstvo poljoprivrede RS.

Proizvođači navode da skoro sve svoje proizvode izvoze na strano tržište i da mnogo ulažu u edukaciju radnika kako bi zadvoljili evropske standarde.

Tehnički direktor „Mega drvo", firme iz Bijeljine koja zapošljava 260 radnika, Melenko Stevanović kaže da su mnogo uložili u nove tehnologije, nabavku opreme i edukaciju radnika kako bi zadovoljili EU standarde sa kvalitetom proizvoda.

- Planiramo da najveći deo naših proizvoda iz pogona za proizvodnju masivnih ploča prelazi u gotov finalni proizvod, a to je nameštaj. I dalje smo otvoreni za mlade ljude, za kadrove koji su spremni da se usavršavaju, koji imaju znanje iz drvne industrije. Jedini problem je nedostatak sirovine. Sa „Šumama Srpske" imamo ugovor za isporuku oko 7.000 kubika, a potrebe su znatno veće - kaže Stevanović.

Uspeh na evropskom tržištu ostvaruje i preduzeće „Rašević" koje se bavi preradom drvene građe i proizvodnjom elemenata za nameštaj.

- Godišnje preradimo 24.000 kubika drveta, a na zapadno - evropsko tržište plasiramo 98 odsto proizvodnje. Mnogo ulažemo u mašine, a posle poplava 2014. godine imali smo štetu od 940.000 maraka te preduzeće nije radilo dva meseca. Opstajemo vrednim radom i kvalitetom - kaže Miloš Rašević, samostalni stručni saradnik u ovom preduzeću, koji kaže da zapošljavaju 85 radnika.

Drvoprerada uspešna u Semberiji

Direktor Područne Privredne komore Bijeljina Slavica Marković kaže da, iako, drvoprerada nije bila karakteristična za Semberiju, ovom granom privrede uspešno se bavi nekoliko firmi.

- Ne izvozimo samo sirovinu, oblovinu, nego proizvode višeg stepena finalizacije, pa imamo dobre rezultate firme koje proizvode stolariju, parkete, masivne ploče i nameštaj - kaže Markovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA