Sedmice sudske nagodbe od 17. do 28. aprila

Okružni sud u Bijeljini pozvao je sve zainteresovane stranke čiji se predmeti vode pred ovim sudom da sudskom nagodbom riješe svoj predmet u sedmicama sudske nagodbe koje će biti održane od 17. do 28. aprila.

Sedmice sudske nagodbe od 17. do 28. aprila

U obavještenju Suda se navodi da stranka koja želi da predmet riješi sudskom nagodbom treba o tome da informiše sudiju koji vodi predmet, samostalno ili preko svog zastupnika.

Kao prednosti sudske nagodbe navedeno je da je riječ o jeftinijem, kraćem i efikasnijem postupku u kojem se spor okončava pred prvostepenim sudom.

Sudska nagodba ima status izvršne isprave, bez drugostepenog žalbenog postupka u predmetu, a privilegovana je sa aspekta plaćanja sudske takse. Iz Suda ukazuju da zaključivanje sporazuma među strankama znatno skraćuje vrijeme trajanja spora, te na taj način reducira i ostale potencijalne troškove nastale u vezi sa sudskim postupkom.

Riječ je o jednostavnijem postupku u kojem su i stranke i sud pošteđeni dugotrajnog vođenja postupka, nepotrebnog pribavljanja i izvođenja dokaza, odlaganja ročišta, dugotrajnog postupka namirenja, eventualnog drugostepenog postupka, te dodatnih troškova koji nastaju pri tome.

"Prednost rješenja spora između stranaka zaključenjem sudske nagodbe je i očuvanje poslovne saradnje ili privatnih odnosa između stranka u postupku. Prilikom zaključenja sudske nagodbe stranke same biraju način rješenja spora i nagodba predstavlja njihov međusobni dogovor. U tom slučaju istinski sami odlučujete o sudbini Vašeg spora", poručuju iz Okružnog suda u Bijeljini.

Cilj organizovanja "Sedmica sudske nagodbe" jeste rješavanje što većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke, što pozitivno utiče i na efikasnost sudskih postupaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 17:00

    15°C
  • 20:00

    13°C
  • 23:00

    11°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

147 cm

Promjena: -1cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 14:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI