Poljoprivredna škola u Bijeljini dobija novu oglednu farmu

Poljoprivredna škola u Bijeljini počeće ove godine sa izgradnjom savremene ogledne farme, koja će značajno unaprediti praktičnu nastavu za učenike.

Poljoprivredna škola u Bijeljini dobija novu oglednu farmu

Investitor, grad Bijeljina, obezbedio je za ove namene 250.000 KM, kako bi se stari ruševni objekat govedarske farme zamenio sa novim koji će biti izgrađen po evropskim standardima.

U okviru nove ogledne farme nalaziće se i nastavni centar čime će se značajno unaprediti praktična nastava. Naime, teoretska nastava izvodi se u devet univerzalnih učionica, a praktična na ekonomiji koja je deo školskog kompleksa i prostire se na 104 hektara zemlje.

Uz pomoć savremene mehanizacije učenici uzgajaju kukuruz, pšenicu, detelinu, lucerku, soju, uljanu repicu i rano povrće. Na stočarskoj farmi uzgajaju se goveda, svinje i ovce. Vlastita proizvodnja služi za praktičnu nastavu, ali i potrebe tržišta. Učenica četvrtog razreda Vladana Močević kaže da se đaci raduju poboljšanju uslova školovanja.

- Nama je praktična nastava veoma važna, a ukoliko dobijemo i nove laboratorije to će nam mnogo olakšati usvajanje znanja - kaže ova učenica.

Međutim, koliko se novim objektima raduju učenici tako i menadžmen i nastavnici navode da su zadovoljni sa najavama radova.

- Ne postoji ništa što sprečava gradnju. Novac je izdvojen, administrativne začkoljice su prevaziđene, što je bilo pogrešnih poteza, otklonjeno je. U neposrednoj blizini farme nalaziće se edukativni centar za koji je već obezbeđena oprema za prehrambeni smer, pekarstvo i prehrambene prerađivače i prehrambene tehničare - kaže Milorad Vuković, direktor Poljoprivredne i medicinske škole.

On dodaje da su do sada učenici praktičnu nastavu obavljali u privrednim subjektima, koji su na taj način pomagali u obrazovanju kadrova, a kada ogledna farma i centar za edukaciju budu završeni, deo praktične nastave će se realizovati u krugu škole.

Savremena školska zgrada kao i Đački dom, koji od 2007. godine radi kao samostalna ustanova, izgrađeni su od 1954. do 1958. godine. Pod nazivom Poljoprivredno - medicinska, škola radi od 1996. godine.

U proteklih gotovo sedam decenija, kroz učionice i klupe ove ugledne bijeljinske škole prošlo je 64 generacija odnosno oko 40.000 učenika iz cele bivše Jugoslavije. Iznedrila je mnoge stručnjaka koji su dali veliki doprinos u oblasti poljoprivrede i veterine i ostvarili zapažene rezultate u javnom životu Bijeljine i RS.

Nastava u barakama

Srednja Poljoprivredna škola u Bijeljini sa radom je počela 1950. godine kada se preselila Državna poljoprivredna škola iz Tuzle. Ova obrazovna ustanova najpre je bila internatskog tipa i nastava se odvijala u barakama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA