Grujo Lero: Teža vremena traže više humora

Profesor književnosti Grujo Lero za „EuroBlic“ objašnjava da su aforizmi u ekspanziji te „da što su vremena teža to su oni upečatljiviji“.

BIJELJINA

Ovaj veoma dobro poznat satiričar na prostoru Semberije, ali i cele BiH i zemljama regiona, navodi da aforizam doslovno znači određenje ili definiciju, a da se taj termin upotrebljava za opisivanje principa iskazanih i sažetih u par reči.

Lero kaže da se oni na takav način kazuju da kada se jednom čuju ostaju duboko u sećanju. Navodi da je priredio 12 zbornika aforizama, a da je poslednji promovisao nedavno na održanom Međunarodnom festivalu humora i satire u Bijeljini.

- Najzapaženiji aforizmi su politički, ali sve više i erotski - kaže Lero i citira svoje poznate aforizme: „Šta će trutovi kad ostanu bez matice. Obaveštavam prijatelje i rodbinu da od danas živim od penzije, a mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni. Suživot mi se uvukao u sve segmente života - žena i ja u braku živimo jedno pored drugog. Ne razumem ženu kojoj zagori ručak, niti muža kojem zagori žena. Nisam fatalna žena, ali s vremena na vreme nafatam nešto".

Dodaje da je aforizam danas u ekspanziji i da je veoma zanimljiva činjenica „da oni što sede u zadnjim redovima u biblioteci, pomiču se iz godine u godinu i na kraju završe za govornicom".

- Volim da kažem da aforizam ima sve više „fanova". To je dokaz da ova kratka forma i stih imaju svoju večitu vrednost. U Semberiji se satiričnim stvaralaštvom ozbiljno bavi par aforističara, a u BiH njih pedesetak. Odlično sarađujemo da aforističarima iz svih republika bivše Jugoslavije, ali i zemalja Balkana. Sa aforističarima iz Rumunije, Bugarske, Češke, Slovačke, Nemačke, Austrije i brojnih drugih zemalja povezuju nas aforizmi i višedecenijska prijateljstva - ističe Lero.

Navodi za „EuroBlic" da je objavio pre više od 20 godina prvu zbirku pesama, te da voli poeziju i prozu, ali da su mu aforizmi, ipak, najveća ljubav.

- Godišnje u proseku zapišem oko pet stotina. Inspiraciju ne moram da tražim, ona naiđe sama - kaže Lero.

Ovaj Bijeljinac koji godinama svojim aforizmima i duhovotim doskočicama nasmejava svoje sugrađane, dobitnik je više domaćih i međunardnih priznanja. Među najdražima su mu „Satirično pero", nagrada „Nadži Naman" iz Libana i „Laloški šešir" iz Rumunije.