Predstavnici GO US Bijeljina odali poštu jasenovačkim žrtvama

Predstavnici GO US Bijeljina odali poštu jasenovačkim žrtvama polažući vijenac na spomenik žrtava iz II svjetskog rata

Predstavnici GO US Bijeljina odali poštu jasenovačkim žrtvama

U Kozarskoj Dubici danas je održana memorijalna akademija u pomen na nevine žrtve Jasenovca i Donje Gradine pod nazivom "Svijete tihi".

Memorijalnu akademiju organizuje JU Spomen područje Donja Gradina, a taj događaj se tradicionalno organizuje uoči parastosa i pomena za stradale žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, koji se ove godine održava 23. aprila u Spomen-području Donja Gradina.

Proboj iz logora Jasenovac izvršilo je 22. aprila 1945. godine 600 od preostalih 1.073 logoraša koji su bili zatočeni u Ciglani, kada su shvatili da ih čeka sigurna smrt. Proboj je preživjelo manje od 100 logoraša.

U zloglasnom logoru Jasenovac, tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina.Među njima, život je izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece.

Tim povodom 22.04.2017. godine ispred GO Ujedinjene Srpske iz Bijeljine, predsjednik GO dr Cvijetin Lukić je položio vijenac Jasenovačkim žrtvama u Hramu SPC u Drakseniću i prisustvo Memorijalnoj akademiji u Kozarskoj Dubici povodom 72. godine proboja Jasenovackih logoraša iz sistema koncentracionog logora Jasenovac-Donja Gradina.

Suština proboja jasenovačkih logoraša bila je da istina izađe iz logora Jasenovac, da javnost i svijet saznaju šta se tu dešavalo.Kroz istoriju se ponavlja činjenica da je srpski narod svirepo uništavan, ali da vrlo rijetko i skoro niko ne snosi nikakvu odgovornost za to!

Svjedoci smo takvih propusta i danas nakon toliko godina od Jasenovca i poslednjeg otadžbinskog rata!Nije zanemariv podatak da je srpski narod drugi po broju stradalih u ll svjetskom ratu!Ako su žrtve poznate, ne mogu zločinci ostati nepoznti.

Istorja ispisuje svoje strancie i ostavlja poruku i zadatak mladim generacijama, da njeguju svoje sjećanje na žrtve, naciju, slobodu i otadžbinu, ujedinjeni sa istim idejama i ciljevima, kako bi sačuvali jezik, pismo, vjeru i kulturu, a sam ti i svoju državu, podstičući "TIHI SVIJET" da još uvijek postojimo!

Informativna služba Ujedinjene Srpske GO Bijeljina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA