Udruženje potrošača "Zvono": Najviše žalbi na račune javnih usluga

Potrošači u Republici Srpskoj žale se najčešće na račune koji im mjesečno pristižu od davalaca javnih ekonomskih usluga, rekao je danas predsjednik Udruženja potrošača "Zvono" Bijeljina Jovan Vasilić.

Udruženje potrošača "Zvono": Najviše žalbi na račune javnih usluga

Vasilić je pred početak okruglog stola o temi "Prava potrošača prilikom ugovaranja ekonomskih usluga" rekao da potrošači često stignu i pred sud, a da ne iskoriste prava koja imaju prema Zakonu o pravima potrošača.

On dodaje da postoji niz primjedbi potrošača da se prijave protiv njih predaju sudovima, a da pri tom ne postoji ugovor između potrošača i davaoca usluga.

"Osnovna i prva stvar u Zakonu o pravima potrošača jeste da mora postojati ugovorni odnos, koji jasno precizira šta davalac usluga mora uraditi, odnosno koje su to stavke koje potrošač mora platiti", kaže Vasilić i napominje da sve van toga potrošač nije u obavezi da plati.

On navodi da kada je riječ o distributerima struje, vode, toplotne energije i slično, u Zakonu se jasno navodi da je neophodno platiti samo ono što se očita na mjernom uređaju i ništa više. Potrošači su još uvijek, kaže Vasilić, neinformisani o pravima koja imaju prema Zakonu, a nisu mnogo bolje informisani ni oni koji im daju usluge.

Komentarišući odluke davaoca usluga o isključenju električne energije kada račun pređe 100 KM, Vasilić kaže da mora biti utvrđeno zbog čega je došlo do toga.

"Moraju se utvrditi uslovi i procedura prije nego što dođe do isključenja. Prije svega, potrošač će dobiti opomenu i ima vrijeme da reaguje", kaže Vasilić i poziva potrošače da im se obrate ukoliko smatraju da je prispjeli račun neodgovarajući, odnosno da ne čekaju da prođe rok žalbe.

Vasilić kaže da je zakon jasan i strog - nema isključenja električne energije ukoliko je samo jedan račun sporan.

"Potrošač nastavlja da plaća račune, a sve dok se ne riješi pitanje spornog računa isključenja nema", dodao je on.

Vasilić navodi da je zbog komunalnih usluga pred sudom u Bijeljini pokrenuto više od 400 tužbi, ali bi, kako je ocijenio, 90 odsto njih "palo" kada bi potrošači znali svoja prava.

"Ovdje je prisutna kolizija između Zakona o pravima potrošača i Odluke o komunalnom redu u gradu Bijeljini. Jasno je da treba poštovati ovu odluku, ali se i ovdje spori procedura jer je prepušteno `Komunalcu` da sprovodi ovu odluku", naveo je Vasilić.

Ako nema ugovora sa korisnicima usluga, preduzeće ne može da sprovodi ovu odluku, već taj posao obavlja Komunalna policija, rekao je Vasilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA