Startap dan "Kreni" okupio više od 100 učesnika (FOTO)

U Bijeljini je danas održan peti startap dan "Kreni", jednodnevna aktivnost koja okuplja vodeće aktere iz različitih područja društvenoodgovornog poslovanja, ali i preduzetnike, inovatore, kreativce, lidere i poslovne entuzijaste u raznim poslovnim kategorijama.

BIJELJINA

Na ovom skupu, koji sprovodi UNDP, prisustvovalo je više od sto učesnika iz Bijeljine, Brčko distrikta i Gradačca. Startap dan održan je u okviru zajedničkog projekta vlada Švajcarske i Švedske pod nazivom "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH", vrijednog 14,5 miliona KM.

Šef projekta Majda Ganibegović rekla je novinarima da su učesnici imali priliku da predstave svoje biznis ideje iz različitih oblasti koje imaju komponentu društvene odgovornosti kako bi pomogli svojoj zajednici.

Ona je dodala da su učesnici imali priliku da od stručnjaka iz različitih oblasti koji kreiraju poslovna rješenja i posjeduju znanje, vještine i kontakte, dobiju savjete kako bi njihove ideje i projekti na najbolji način bili realizovani u lokalnim zajednicama.

Cilj projekta je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana BiH u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti opštinskih vlasti i poboljšanje infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica.

U prvoj fazi ovog projekta učestvuju 142 mjesne zajednice i 25 jedinica lokalne samouprave, čime se želi doprinijeti poboljšanju kvalitete života 300.000 ljudi.

Foto: Bojan Petričević