Nepoznata djevojka otplatila tuđe dugove u visočkim prodavnicama

Nepoznata djevojka ove je sedmice obišla je više prodavnica u Visokom i platila dugovanja kupaca.

Nepoznata djevojka otplatila tuđe dugove u visočkim prodavnicama

Almir Garagić, čija je supruga vlasnica male trgovine u Arnautovićima pored Visokog, rekao je da vlasnici malih trgovina održavaju socijalni mir u zemlji.

"Kupci koji nemaju novca u datom trenutku ne mogu otići u velike tržne centre. Dođu nama i upitaju mogu li uzeti robe u vrijednosti 100 KM. Odobrimo im, kupe i ubrzo izmire dug. Sledeći put pitaju za 150 KM. Damo im i tako se to vuče", rekao je Garagić za Al Jazeeru.

Upravo u tu radnju u četvrtak je došla jedna djevojka sa specifičnim zahtjevom upućenim radnici Selmi Kovač.

"Gledala sam na parking kako dolazi auto i izlazi osoba koju nikada nisam vidjela ni čula. Ulazi u radnju i, ne predstavljajući se, pita za vlasnike. Blago, tihim glasom, pita me da li dajemo robu na veresiju, imamo li dužnika i čuvenu teku. Na moje začuđeno 'da' odgovara kako bi željela da je očisti do momenta njenog ulaska u radnju, kako bi svi dugovi bili regulisani. Kod mene šok i nevjerica. Svi su mi osjećaji bili pomiješani, a sveska riješena! Odlazi stranac, a toliko dobroga ostavlja iza sebe. Želim joj svako dobro, a u isti momenat razmišljam kako reći mušterijama da nema duga i kakvu će to reakciju izazvati. Kako sam nekome govorila da više nemaju duga, tako su me gledali u nevjerici. Bilo je suza i zagrljaja od kojih mi se srce cijepalo", kaže Selma.

Slična situacija bila je i u narednom selu, Uvorićima. Vlasnica tamošnje trgovine Mirzeta Trako opisuje šta se desilo tog dana.

"Do mene je došla radnica rekavši kako je u radnju ušla djevojka i pitala dajemo li robu na veresiju i upisujemo li u teku. Potvrdno sam odgovorila, misleći da ona traži da uzme nešto robe. Od mene je tražila da vidi teku i da saberemo cifre. Nisam znala kako da se postavim. Ko je ona i šta hoće? Nije mi se ni predstavila. Počela sam sabirati i kada smo došli do 2.010 maraka, stala sam i rekla da je to to. Nisam dala da nepoznata osoba vidi imena iz teke, zbog komšiluka. Izvadila je pare i otišla. Ja sam ostala sva izgubljena, u šoku. I sada sam", navela je Mirzeta.

Novinari Al Jazeere kontaktirali su još desetak radnji na teritoriji visočke opštine i dobili slične odgovore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA