Ne ispirajte rane alkoholom

Najčešći uzrok za infekciju rane jeste nehigijena i korišćenje neadekvatnih sredstava za dezinfekciju

Ne ispirajte rane alkoholom

Posekotina ili rana neće se inficirati ukoliko je pravilno tretiramo, kaže doktorka opšte prakse Nevenka Dimitrijević. To znači da je treba isprati čistom, hladnom vodom, povremeno zaštititi gazom i ne iritirati alkoholom i hemijskim sredstvima.

Najčešći uzrok za infekciju rane jeste nehigijena i korišćenje neadekvatnih sredstava za dezinfekciju. Ukoliko rana nije duboka i lekar nije odredio previjanje, ne treba je umotavati, niti koristiti gazu, kako se ne bi stvorile bakterije.

- Ranu treba zaštiti gazom samo ukoliko je prekrivamo odećom, kada radimo kućne poslove ili se nalazimo u sredini u kojoj ima mnogo prašine - kaže doktorka Dimitrijević.

Ranu koja krvari ne treba ispirati alkoholom, rakijom niti lečiti bilo kakvim "domaćim metodama" jer ne samo da iritiraju kožu, već mogu biti i opasni.

- Kada stavimo alkohol na ranu koja krvari, krvni sudovi se proširuju i možemo izazvati kontraefekat - kaže doktorka Dimitrijević. - Alkohol možemo koristiti samo kako bismo dezinfikovali kožu oko rane.

Brzina zarastanja rane zavisi od organizma i njegove sposobnosti da je zaceli.

Ne treba koristiti sredstva za zarastanje i kožu opterećivati hemijskim sredstvima na svoju ruku, već isključivo u slučaju da to preporuči lekar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA