Vidovdan uspomena na borbu za sveto i čestito (Foto)

Mitropolit dabrobosanski i administrator zvorničko-tuzlanski Hrizostom rekao je da srpski narod proslavlja Vidovdan kao uspomenu na borbu za ono što je sveto i čestito.

Vidovdan uspomena na borbu za sveto i čestito (Foto)

Mitropolit Hrizostom je istakao da se na Vidovdan slavi uspomena na opredjeljenje srpskih junaka za ono što je sveto, vječno, neprolazno i božansko.

"Mi ne slavimo gubitak i poraz, nego slavimo njihovo opredjeljenje i uspomenu na taj čin borbe za ono što je sveto i čestito", objasnio je mitropolit Hrizostom u besjedi o Vidovdanu na akademiji koju je organizovalo Srpsko prosvjetno kulturno društvo.

On je naglasio da je Vidovdan praznik žrtve i ljubavi Svetog kneza Lazara i svih kosovskih junaka, a da je za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu značajan dan i praznik. Prema riječima mitropolita, Vidovdan je, poslije Savindana, jedan od najvećih nacionalnih praznika Crkve, jer se proslavlja uspomena na boj na Kosovu, na žrtvu srpskih kosovskih zavjetnika.

"Treba sve učiniti da se Vidovdan sačuva u svijesti srpskog naroda kao praznik žtrve i ljubavi za ono za što su se borili - za krst časni i slobodu zlatnu", rekao je mitropolit dabrobosanski.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog kulturnog društva "Prosvjeta" u Bijeljini Mitar Novaković rekao je da ovo društvo, prigodnim programom, već osmi put organizuje Vidovdansku akademiju.

"Organizujemo je iz godine u godinu uvijek podsjećajući na slavnu i herojsku borbu srpskih stadalnika. Ove godine išlo nam je na ruku i to što je Eparhija zvorničko-tuzlanska prihvatila zajedničku organizaciju programa", naveo je Novaković.

On je dodao da je ovaj dan još jedna prilika da se nagrade najbolji učenici svih srednjih i osnovnih škola sa područja grada Bijeljina.

Novaković je naveo da je 20 učenika dobilo veoma vrijedne knjige pod nazivom "Manastiri Republike Srpske", koje je, zajedno sa "Prosvjetom", obezbijedila Eparhija, odnosno mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

U programu večerašnje akademije učestvovalo je i Srpsko crkveno pjevačko društvo "Srbadija", učenici Osnovne škole "Sveti Sava" iz Bijeljine i učenici generacije iz svih osnovnih i srednjih škola sa područja grada.

Akademija je, u prisustvu brojnih gostiju, održana u Eparhijskom kulturnom centru Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA