Počelo uništavanje komaraca, a kasni istrebljenje glodara

Na području 68 semberskih mesnih zajednica počelo je kontinuirano obavljanje larvicidnog suzbijanja komaraca.

Počelo uništavanje komaraca, a kasni istrebljenje glodara

U narednih desetak dana počeće i uništavanje odraslih jedinki, a prioritet su mesta uz Savu i Drinu, gde su bare inkubatori za razvoj komaraca, ali i ostale lokacije koje su staništa ovih insekata.

Nadležni tvrde da je novac obezbeđen i da će ovaj posao biti obavljen u optimalnom roku. Najavljuju i deratizaciju kako Sembercima ni glodari ne bi predstavljali problem.

Naime, uništavanje komaraca obavlja se od aprila do kraja oktobra. Tretmanom je obuhvaćeno oko 750 kvadratnih kilometara površine, a posebna pažnja obraća se na površine uz vodene tokove, grad i veće prigradske sredine.

Građani se nadaju da će ovog leta moći mirno da spavaju i borave u prirodi.

- Samo da se uradi taj tretman na vreme, jer jedino je tako efikasan. Komarci predstavljaju veliki problem, pogotovo porodicama sa malom decom. Uprkos zaštitnim mrežama, raznim kozmetičkim sredstvima, ovi insekti su neprijatni - kaže Bijeljinac Dejan Lazarević.

Smena kiše i sunca pogoduje razvoju larvi komaraca, pa ekipe "Eko- zaštite" svakodnevno na terenu utvrđuju njihovu brojnost, a potom ih uništavaju. Larvicidni tretman presudan je za uništavanje komaraca.

- Na ovom području do sada nisu registrovani tigrasti komarci, prenosnici brojnih zaraznih bolesti. Radićemo monitoring kojim ćemo tačno utvrditi vrste insekata i njihovu brojnost. Za sada je izvesno da broj odraslih formi u urbanim sredinama ne prelazi biološki minimum - kaže Lazić.

Za razliku od larcvicidnog tretmana, uništavanje odraslih formi radiće se u mesnim zajednicama gde se kontrolom utvrdi da su najbrojniji komarci. Tretman odraslih formi počeće u narednih desetak dana. Za ovaj posao iz gradskog budžeta izdvojeno je 290.000 maraka.

Načelnik Odeljenja za privredu Grada Bijeljina Dejan Savić kaže da je za razliku od prethodnih godina dezinsekcija insekata počela na vreme.

- Završili smo procedure, izabrali izvođača i obezbedili sredstva. Imamo odlična iskustva sa preduzećem koje obavlja ovaj posao tako da smo sigurni da će dezinsekcija biti urađena kvalitetno - kaže Savić.

Ovih dana biće izabran i izvođač radova i za jesenju deratizaciju, kada je najveća najezda glodara, za šta je u budžetu planirano 59.000 KM bez PDV.

Deratizacija obavezna po zakonu

Nakon zadnje deratizacije, broj glodara po glavi stanovnika smanjen je sa 46 na 26, ali on je sada u porastu i znatno premašuje evropski standard, koji iznosi 10 glodara po glavi stanovnika. Glodari nanose štetu domaćinstvima u Semberiji koja je izrazito poljoprivredni kraj, ali ugrožavaju i zdravlje ljudi jer su prenosioci više do 30 zaraznih bolesti. Deratizacija je obavezna po Zakonu o zaštiti zdravlja, a plaćaju je samo pravna lica i preduzetnici, dok je za sve ostale deratizacija besplatna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA