Dnevni centar pomaže djecu u riziku

Na području koje pokriva CЈB Bijeljina maloljetnička delinkvencija u blagom je porastu u odnosu na isti period prošle godine.

Dnevni centar pomaže djecu u riziku

U proteklih pet mjeseci, nadležnim tužilaštvima podneseni su izvještaji protiv 17 maloljetnika, a u 2016. godini bilo ih je 14. Uglavnom je riječ o djeci iz nepotpunih porodica i bez roditeljskog nadzora.

U nedostatku adekvatne ustanove za njihovo zbrinjavanje, pomoć nastoji da pruži Dnevni centar za djecu u riziku koji radi pri Centru za socijalni rad već godinu dana.Delinkventi su većinom dječaci, a ove godine evidentirane su i četiri djevojčice.

Riječ je, uglavnom, o krivičnim djelima protiv imovine - krađama i nanošenju teških povreda. Sankcionišu se vaspitnim mjerama i preporukama - upozorenja ili pojačanog nadzora roditelja.

Portparolka CЈB Bijeljina Aleksandra Simojlović kaže da je najveći broj prijavljenih dobi od 16 do 18 godina.

U Bijeljini nema vaspitno-popravnog doma gdje bi maloljetniciskoloni društveno neprihvatljivom ponašanju bili smješteni. Dnevni centar im pomaže da se vrate na pravi put i savladaju probleme. Imaju pomoć vaspitača, psihologa i socijalnog radnika.

Prošle godine kroz dnevni centar prošlo je 68 maloljetnika, a ove godine njih 52.

Vesna Savić,sekretar Centra za socijalni rad Bijeljina, kaže daoni pružajupsiho-socijalnu podršku djeci u riziku, pomažuu savladavanju nastavnog gradiva, te djeluju u grupnim i individualnim terapijama za djecu, aorganizuju iizlete u prirodi ivannastvane aktivnosti.

Socijalna radnica ЈovanaCvjetković kaže da nastoji da u radusa ovim mladimazasnuje prijetaljski odnos i izgradi povjerenje, kako bi lakše zajedno riješili probleme.

Uz pomoć profesora razredne nastave Dnevnog centra, većina učenika koji su imali problem u savladavanju gradiva, uspješno su završili nastavu. Centar za socijalni rad u saradnji sa policijom potpisao je protokol o prevenciji maloljetničke delinkvencije i vršnjačkog nasilja sa osnovnim školama, a planiraju saradnju i sa srednjim školama.

U Dnevnom centru, koji očekuje saglasnost resornog ministarstva, stalno je zaposlen samo koordinator, a ostali su volonteri. Ove godine jeprvi put u budžetu Centra za socijalni rad predviđeno 15.000 KM za materijalne troškove Dnevnog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA