Vojna crkva obilježila Vidovdan, svoju krsnu slavu

  • BIJELJINA
  • 28. Jun 2017.

Vojna crkva u Bijeljini i Udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine obilježili su Vidovdan - svoju krsnu slavu.

Vojna crkva obilježila Vidovdan, svoju krsnu slavu

Slavskoj svečanosti, održanoj sinoć u Crkvi besmrtnih heroja u kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini, prethodila je Sveta liturgija.

Ove godine kum krsne slave hrama je Milan Prica, generalni direktor Vazduhoplovnog zavoda „Orao“, koji je ovom prilikom istakao da je praznik Vidovdan krsna slava i njihovog preduzeća, jer su 97 godine, nakon iseljavanja iz Sarajeva, upravo na Vidovdan otvorili VZ „Orao“ u Bijeljini.

"Značaj datuma, 28.juni, kada srpski narod proslavlja nacionalni praznik Vidovdan, bitan je kako za kolektivno pamćenje potomaka svih poginulih boraca od Kosovskog boja do danas, tako i za očuvanje Lazarevog opredeljenja za vječno i istinito, koje je nama ostavljeno u amanet na čuvanje", istakao je Prica.

Nakon liturgije i lomljenja slavskog kolača održan je Vidovdanski koncert u Centru za kulturu "Semberija", na kojem je nastupio umjetnički ansambl "Stanislav Binički" Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u Kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" u Bijeljini prvi je vojni spomen-hram u Republici Srpskoj i posvećen je Krsnoj slavi Vojske Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA