Za pola godine četvoro stradalih na putevima na području Bijeljine

Četiri lica poginula su u saobraćajnim nezgodama na području Bijeljine u prvoj polovini godine, podaci su Saobraćajne policije Bijeljina.

BIJELJINA

Jedno lice smrtno je stradalo u januaru, a tri lica u junu. Za pola godine u gradu se dogodilo 336 saobraćajnih nezgoda, od čega 196 sa nastradalim licima, u kojima je nastradalo 114 lica, 27 ih je teže povrijeđeno a 83 lica su lakše povrijeđena.

Prema podacima policije, broj smrtno stradalih i teže povrijeđenih lica veći je nego u uporednom periodu prethodne godine, dok je broj lakše povrijeđenih lica znatno manji.

U saobraćajnim nezgodama smrtno je stradao jedan vozač, jedan suvozač i dva pješaka, tri poginula lica su životne dobi između 30 i 40 godina i jedno lice starije od 60 godina, dok je teže povrijeđeno pet vozača, dva putnika, dva vozača motocikla i jedan vozač mopeda, pet biciklista, osam pješaka i četvoro djece pješaka.

Među teže povrijeđenima u saobraćajnim nezgodama u Bijeljini je troje djece mlađe od sedam godina, četvoro djece do 14 godina starosti, četvoro mladih do 18 godina i 12 lica mlađih od 21 godine.

Vremenskom analizom događanja saobraćajnih nezgoda utvrđeno je da se najveći broj saobraćajnih nezgoda dogodio po danu - 252, dok su se u noćnim uslovima dogodile 84 saobraćajne nezgode.

Prostorna analiza događanja saobraćajnih nezgoda pokazuje da se najveći broj nezgoda dogodio u ulicama unutar gradskih naselja - 193, na magistralnim putevima dogodilo se 96 udesa, 31 na lokalnim, jedan na regionalnim putevima i 15 saobraćajnih nezgoda na nekategorisanim putevima na području Bijeljine.

Saobraćajne nezgode najčešće su se događale zbog nepropisnog izvođenja radnje vozilom, nedržanja propisanog rastojanja, neprilagođene brzine i nepoštivanja prvenstva prolaza.

Od svih faktora koji utiču na događanje saobraćajnih nezgoda, vozač, vozilo i put, najčešći faktor je čovjek, potom vozilo zbog starosti i neispravnosti i na posljednjem mjestu je put.

Za pola godine policija je u Bijeljini kontrolisala 8.731 vozili i vozača i evidentirala 6.654 prekršaja, iz saobraćaja je isključeno 99 vozila i 617 vozača, od čega 532 zbog vožnje pod dejstvom alkohola, 67 zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje, pet zbog uticaja opijata i 13 iz ostalih razloga.

U izvještaju Saobraćajne policije predložene su mjere za poboljšanje stanja bezbjednosti na putevima, kao što je postavljanje stacionarnih kamera na najfrekventnijim ulicama u gradu i prilazima gradu, kao i na onim mjestima gdje se najčešće dešavaju saobraćajne nezgode.