Počela trka đaka za 200 kreveta u bijeljinskom Domu učenika

Đacima koji ne žive u Bijeljini, a srednju školu će pohađati u ovom gradu, na raspolaganju će biti 200 mjesta u bijeljinskom Domu učenika, a oni koji ostanu ispod crte krevet će morati da potraže u privatnom smještaju.

Počela trka đaka za 200 kreveta u bijeljinskom Domu učenika

Trka za smještaj učenika u domu već je počela, jer je ova ustanova raspisala konkurs.

- Konkurs je ove godine raspisan ranije, a predviđeno je da dom otvori vrata za stotinak đaka u prvom upisnom roku. Prioritet imaju učenici, a ukoliko ostane slobodnih mjesta, smještaj će biti ponuđen studentima za koje će u avgustu biti raspisan konkurs - istakao je direktor Doma učenika Vladimir Vulović.
Prema njegovim riječima, preostali smještajni kapaciteti biće popunjeni naknadnim konkursom.

- Prijave pristižu svakodnevno. Očekujemo da će nam se i ove godine javiti od 100 do 110 učenika koji žele da borave u domu. Nakon završetka konkursa komisija će razmotriti prijave i sačiniti rang-listu - naveo je Vulović.

On je istakao da će ljetni raspust biti iskorišćen za obnovu prostorija kako bi stanari imali što bolje uslove.

- Planiramo uskoro da počnemo sa adaptacijom. Neophodna je prvenstveno obnova soba, ali i zajedničkih prostorija koje koriste stanari - rekao je Vulović.

Pored smještaja, dodao je on, stanarima su obezbijeđena i tri obroka dnevno, korišćenje prostora za učenje, te sportskih terena i interneta. Đaci za ove usluge treba da izdvoje 75 maraka, a studenti 90. Dobri uslovi i povoljne cijene razlozi su što za smještaj u ovoj ustanovi vlada jagma.

Ipak, kapacitet doma nije dovoljan da pokrije zahtjeve. S obzirom na to da u Bijeljinu sve više dolaze studenti iz susjedne Srbije, odnosno opština Bogatić, Šabac, Sremska Mitrovica i drugih krajeva, te iz cijele BiH i Srpske, sve više se nameće potreba za dodatnim smještajnim kapacitetima. Nadležni ističu da nema sumnje da grad sa oko 120.000 stanovnika to zaslužuje.

Prilikom nedavne posjete Bijeljini ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević rekao je da su svi svjesni ovog problema, ali nije mogao precizirati kada bi mogla početi gradnja domova za smještaj đaka i studenata.

- Studenti u Bijeljini zaslužuju takođe da imaju uslove kakve od ove akademske godine imaju studenti u Foči ili u Palama i Banjaluci - naveo je Malešević.

Cijene u Domu učenika

Učenici - 75 maraka

Studenti - 90 maraka

Cijene privatnog smještaja

Garsonjera od 120 do 150 maraka

Jednosobni stanovi od 200 do 250 maraka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA