Odvoz smeća plaćaće sva domaćinstva priključena na vodovodnu i elektromrežu

U skladu sa novom odlukom o prikupljanju komunalnog otpada u Bijeljini, odvoz smeća moraće da plaćaju sva domaćinstva koja su priključena na vodovodnu i elektromrežu, odlučeno je na sjednici Skupštine grada.

Odvoz smeća plaćaće sva domaćinstva priključena na vodovodnu i elektromrežu

Najviše pažnje na današnjem zasjedanju posvećeno je izmjenama regulacionih planova industrijskih zona. Raspravljalo se i o radu javnih komunalnih preduzeća Komunalac i Gradska groblja, a odbačen je izvještaj o radu Gradske apoteke. Podsticaji za poljoprivredu iz gradskog budžeta povećani su sa 1.100.000 na 1.200.000 KM.

Novom odlukom o odvozu komunalnog otpada predviđeno je da plaćanja ove obaveze mogu biti oslobođena samo domaćinstva koja ne koriste struju i vodu, što će biti novi udar na budžet građana koji u Bijeljini imaju kuće i stanove, ali u njima ne žive.

- Nemarnost, neodgovornost i nedomaćinsko poslovanje pokušava da se prikrije novim nametima građanima Bijeljine. Dakle, današnjom odlukom se svima onima koji imaju stambene objekte, prostorea koji i ne borave u njima, koji su odsutni duži vremenski period, naplaćuje odvoz komunalnog otpada - kaže Nedeljko Ćorić, šef kulba odbornika SNSD-a u Skupštini grada.

Preduzeće Komunalac poslovalo je sa gubitkom od 350.000 KM. Ipak, Gradska skupština je usvojila izvještaj o radu ovog javnog komunalnog preduzeća kao i Gradskog groblja. Odbačen je jedino izvještaj o radu Gradske apoteke, koja je zbog akumuliranih milionskih dugovanja prošle godine prodata privatnoj apoteci.

- Tražili smo od Centra javne bezbjednosti inadležnog tužilaštva da utvrde odgovornost lica koja su rukovodila ovom ustanovom i koja su uzrokovala štetu preko četiri miliona konvertibilnih maraka - naveo je Slaviša Marković, predsjednik Skupštine grada.

Gradska uprava naknadno je u toku sjednice, na insistiranje opozicije, Skupštini dostavila imena preduzeća i pojedinaca koji su na licitaciji kupili 32 građevinske parcele u drugoj industrijskoj zoni. Izmjenom regulacionog plana omogućeno je da se parcele koriste za bilo koju djelatnost, a ne samo za trgovinu, proizvodnju ili usluge kako je bilo definisano prilikom prodaje.

Opozicija je iznijela sumnju da u industrijskim zonama neće biti proizvodnje, nego samo trgovina na dobrim lokacijama uz glavne saobraćajnice, što je gradska vlast odbacila.

- Mi hoćemo ljudima da damo mogućnost da, kad su već kupili parcele za tu namjenu, sada nemaju problema sa građevinskom dozvolom, da idu u dalju proceduru, da dobiju građevinsku dozvolu, da prave objekat i da otvaraju radna mjesta - kaže gradonačelnik Mićo Mićić.

Skupština grada Bijeljina usvojila je danas i zaključak o dodjeli gradskih priznanja koja će zaslužnim pojedincima i kolektivima biti dodijeljena povodom slave grada- Svetog Pantelejmona, koji se obilježava 9. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA