Počela regulacija korita Janje

Danas je u Janji ozvaničen početak radova u okviru treće faze regulacije korita rijeke Janje, za šta su sredstva obezbijeđena zahvaljujući donaciji Turske ambasade, odnosno Turske agencije za saradnju i koordinaciju „Tika“, od preko četiri miliona konvertibilnih maraka.

Počela regulacija korita Janje

Ova faza regulacije obuhvatiće korito Janje u dužini od oko 900 metara -od mosta u centru Janje na putu Bijeljina-Zvornik, nizvodno do izlaska iz bazena Janje.

Izvođač radova je firma „Džeko“ iz Sarajeva, a rok za završetak radova je 18 mjeseci. Uz uračunati porez na dodatnu vrijednost, procijenjeno je da će ovaj dio projekta koštati 4.700.000 KM.

Azem Aletović, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Janja, istakao je da je regulacija korita rijeke Janje od velikog značaja za, ne samo za Janju, već i za čitavo područje Grada Bijeljina.

- Rijeka Janja poplavila je 2014. godine veliki dio Grada Bijeljina što je prouzrokovalo ogromne štete mnogobrojnim domaćinstvima i privrednicima. Nadamo se da će izgradnjom sistema za zaštitu od poplava naši građani biti trajno zaštićeni - izrazio je uvjerenje Aletović.

Prva i druga faza projekta obuhvataće dio od ušća rijeke Janje u rijeku Drinu, do mosta na putu Bijeljina-Zvornik. Ova dionica, dužine oko 1.800 metara, biće finansirana od kredita Svjetske banke i biće dio šireg projekta izgradnje Drinskog nasipa. Četvrta faza - od izlaska iz naselja Janja, uzvodno do ušća potoka Janjica u rijeku Janju, obuhvata površinu od oko 3.950 metara kvadratnih, koštaće oko pet miliona KM, a biće finansirana sredstvima iz IPA fondova.

- Uređenje korita rijeke Janje je veliki projekat za naš Grad i kad ga završimo zaštitićemo Semberiju od poplava, a naši građani će moći da odahnu. Ovo jeste skup projekat, ali ga moramo realizovati, jer je zaštita od poplava uslov našeg opstanka na ovom području - bio je jasan gradonačelnik Mićić.

Gradska uprava realizuje postupak eksproprijacije zemljišta za potrebe ovog projekta, a pored sredstava iz gradskog budžeta, dio sredstava za ovu namjenu obezbijedila je Vlada Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA