Bijeljina se priprema za potencijalne investitore

Zahvaljujući dobrom geografskom položaju i blizini autoputeva u Hrvatskoj i Srbiji, Bijeljina se izgradnjom industrijskih zona priprema za potencijalne investitore.

Bijeljina se priprema za potencijalne investitore

U skladu sa regulacionom i prostornim planom za sada su u funkciji 4 industrijske zone od kojih su 3 nove, dok je prva formirana gradnjom fabričkih pogona prije nekoliko decenija.

Privrednici ocjenjuju da je formiranje industrijskih zona praksa u cijelom regionu i da je ona dobra za unapređenje privrednog ambijenta. Međutim, navode da visoka fiskalna davanja, neadekvatna stimulacija, nepovoljni kreditni uslovi, ugrožavaju preduzetnike zbog čega se moraju obezbjediti dodatne olakšice i stimulacije.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da su industrijske zone jedan od načina kojim se preduzetnicima olakšava poslovanje.

- Vlasnici građevinskih parcela zemljište su kupili na licitaciji, po povoljnoj cijeni, uz mogućnost odloženog plaćanja, a obezbjeđeni su im svi potrebni uslovi za rad. Napravljen je veći dio puteva, javna rasveta, vodovod, a radi se na dovođenju električne energije do budućih objekata. Nastojimo da im obezbjedimo potrebnu dokumentaciju, ubrzamo procedure. Cilj privrednika i gradske uprave je isti, a to je prosperitet ovog grada - kaže Mićić.

Privredni savet grada Bijeljina usaglašava potrebe privrede i lokalne zajednice i učestvovao je u realizaciji projekta izgradnje industrijske zone.

- Tokom izrade industrijske zone, prodaje placeva i njihovog privođenja namjeni, privrednici su konsultovani i njihovo mišljenje je uvaženo. Skupština grada je nedavno prihvatila izmjene regulacionog plana i druge industrijske zone kojom je omogućeno da se parcele koriste za bilo koju djelatnost, a ne samo za trgovinu, proizvodnju ili usluge kako je bilo definisano prilikom prodaje. Industrijske zone omogućavaju uređen i definisan prostor što je mnogo povoljnije privrednicima nego da kupuju parcelu po parcelu i dograđuju objekte - rekao je Đorđe Slavinjak, predsjednik ovog savjeta.

Milenko Stevanović, tehnički direktor preduzeća Mega drvo, kaže da su industrijske zone prednost za privrednike i da im olakšavaju poslovanje. Ova bijeljinska firma zapošljava 260 radnika i bavi se proizvodnjom stolarije i namještaja, a skoro cjelokupnu proizvodnju izvozi na zapadno - evropsko tržište.

- Svaki vid podrške nam je dragocjen. Privrednici su ranije morali samostalno da rješavaju probleme infrastrukture. To je sada dobro organizovano u industrijskoj zoni i to je velika olakšica za jedno ozbiljno preduzeće - kaže Stevanović.

Nadaju se investitorima

Do sada je na licitaciji po početnoj cijeni od 10 do 30 KM po metru kvadratnom, prodato 50-tak placeva, a slobodnih mjesta ima još. Iako su za sada zainteresovani uglavnom domaći privrednici u gradskoj upravi Bijeljina vjeruju da će privući i strane investiture.

Očekuju i da će privrednici koji u industrijskim zonama pokreću poslovnu aktivnost omogućiti otvaranje što većeg broja novih radnih mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA