Žarko Pavlović iz Popova kod Bijeljine pripitomio kivano i čičoku

Egzotična bašta Žarka Pavlovića iz Popova kod Bijeljine dokaz je da se u Semberiji, pored žitarica i povrća, veoma uspješno mogu pripitomiti i biljke iz Afrike i Sjeverne Amerike.

Žarko Pavlović iz Popova kod Bijeljine pripitomio kivano i čičoku

Pavlović je na svom imanju spojio lijepo i korisno, jer su egzotične biljke, osim što su zdrave, i veoma dekorativne, a jedna od njih je afrički krastavac - poznatiji kao kivano.

Riječ je o bodljikavom egzotičnom plodu žuto-narandžaste boje, a iako potiče iz Afrike, Pavlović kaže da se ovo voće bez problema može uzgojiti i na našim prostorima.

- Iako sam slučajno počeo da se bavim uzgojem ove biljke, mogu reći da sam danas uspješan u ovom poslu. Ove godine kivano je dobro rodio, iako je sazrio nešto ranije, jer inače prispijeva u jesen - priča Pavlović i dodaje da se uzgoj kivana gotovo i ne razlikuje od uzgoja domaćeg semberskog krastavca.

Ukus je, ipak, mnogo drugačiji od krastavca i podsjeća na kombinaciju dinje i kivija.

- Kivano redovno konzumiram. Koristim ga za salatu, jer ima ukus koji je između voća i povrća - kaže Pavlović. Dodaje da se radi o veoma zdravoj biljci. - Čuo sam da ga nazivaju vitaminskom bombom. Lično sam dokazao da momentalno eliminiše želudačnu kiselinu - kaže on.

Kivano nije jedina egzotična biljka u Pavlovićevoj bašti, koji uzgaja i čičoke, paulovniju, te tikve zvane lufe. - Dobio sam sjeme bundeve koja se koristi kao baza za proizvodnju soka. Jedna je bila teška 30 kilograma, a znam za primjere u Vojvodini gdje su ove bundeve dostigle čak 400 kilograma. Očekujem na jesen dobre rezultate - kazao je Pavlović, pokazujući na tikvu za koju kaže da se koristi u kozmetici.

Njena unutrašnjost, kada se osuši, bude kao spužva. Otkrio je i da mu je iduća misija da uzgoji maslinovo drvo, koje odlično uspijeva u Grčkoj.

Američki divlji krompir

Na svom imanju Žarko Pavlović uspio je da odomaći i čičoku, poznatiju kao divlji krompir, koji potiče iz Sjeverne Amerike. Iako joj je prirodno stanište neuređeno i vlažno zemljište, na imanju ovog vrijednog čovjeka čičoka ipak uspijeva.

- To je korovska biljka koja naraste i do tri metra. Prijatnog je ukusa i najviše liči na slatki krompir. Može da se sprema kao bilo koja vrsta krompira. Pogodna je i za dijabetičare - kaže Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA