Uprkos dobrim dnevnicama, omladina iz Semberije neće na njive

Sezona berbe voća i povrća, koje je opstalo uprkos suši, u punom je jeku u Semberiji, ali domaćini imaju velikih problema da pronađu sezonske radnike

Uprkos dobrim dnevnicama, omladina iz Semberije neće na njive

Među sezoncima koji svako jutro kod Željezničke stanice u Bijeljini čekaju poljoprivrednike koji će ih angažovati najviše je starijih osoba.

Nekada su semberska polja vrvjela od mladosti, posebno tokom raspusta, jer su sezonski poslovi bili dobra prilika da se zaradi za ljetovanje.

Posredstvom Omladinske zadruge tražio se posao više, a danas se sezonski rad sveo na iskustvo i entuzijazam starijih. Mile Ljubojević iz Velike Obarske godinama zapošljava sezonce, ali mladih, dodaje, među njima skoro da i nema.

- Dnevnica za branje šljiva je 40 KM, uz prevoz i dva obroka i piće, a mladi sve više izbjegavaju ovakve poslove - kaže Ljubojević.

Slična situacija je i u Poljoprivrednom dobru 'Semberija', koje od početka proljeća do kasne jeseni zaposli oko 2.000 sezonaca.

- Mladi nisu zainteresovani za ovaj posao, uprkos dobrim dnevnicama - rekao je direktor 'Semberije' Stevan Trivković, dodajući imaju ugovor sa Omladinskom zadrugom koja im preporučuje radnike.

- Angažman sezonaca zavisi od obima i vrste posla koji obavljamo. Dnevnica je od 20 do 25 KM za osmočasovno radno vrijeme - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA