Česi smislili specijalne žardinjere protiv terorističkih napada

Češki naučnici sa Univerziteta odbrane u Brnu i Tehničkog univerziteta u Pragu smislili su specijalne žardinjere od nove vrste betona sa žicom i betonske klupe protiv terorističkih napada kamionima i vozilima, koje za razliku od običnih efikasno zaustavljaju i teške kamione kojima bi teroristi hteli da pregaze masu.

Česi smislili specijalne žardinjere protiv terorističkih napada

„Prepreke koje se obično koriste ne moraju da spreče napad. Kada teretno vozilo polako udari u barijeru tešku jednu i po tonu, pomeriće je i može da nastavi vožnju. Naša žardinjera je u stanju da apsorbuje ogromnu količinu kinetičke energije. Kamion će se razbiti udarom u nju", rekao je češkom dnevniku Lidove novini Pavel Manjas iz Univerziteta odbrane.

Specijalni armirani beton uz elemente kojima se učvršćuje, prema proračunima naučnika iz Brna i Praga, morao bi da izdrži i udar kamiona od 22 tone koje se približava brzinom od 100 kilometara na čas.

Od istog armiranog betona češki naučnici su smislili, a preduzeće Institut zaštitinih betonskih konstrukcija proizvelo za tržište i specijalne gradske klupe koje povezane po dve takođe treba da predstavljaju efikasnu barijeru protiv terorista, pre svega eksplozija na aerodromima i železničkim stanicama.

Za specijalne antiterorističke žardinjere zainteresovano je nekoliko čeških gradova, među njima konkretno Ostrava i Plzen, a svetsku premijeru imaće na sajmu „Armi2017" u Rusiji naredne sedmice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA