Uzgajanje "romanovske rase" ovaca pravi izbor

Uzgoj visokokvalitetnih priplodnih ovaca "romanovske rase" za Slavišu Njegića iz Dvorova pokazao se kao pravi izbor u odabiru posla, jer na domaćem i inostranom tržištu vlada veliko interesovanje za tu carsku rusku ovcu.

Uzgajanje "romanovske rase" ovaca pravi izbor

Njegićima je ovaj posao i porodična tradicija. Slaviša ima dva stada - u Semberiji i Hercegovini.

"Iako je ova grana poljoprivrede u globalnoj krizi, intenzivno radim na propagiranju i širenju romanovske rase. U radu primjenjujem sve savremene metode i radim na prikupljanju novih potencijala", priča vlasnik Farme ovaca "Aleksej".

Romanovsku rasu karakteriše visoka plodnost, ranostasnost i velika vitalnost jagnjadi. Otpornija je na bolesti, niske temperature i ekstremnije paragenetske faktore. Godišnje na svijet donese između pet i deset jagnjadi u dva jagnjenja zbog čega se ubraja u najplodniju rasu na svijetu. Rekord je 11 živorođenih jagnjadi u jednom leglu.

Njegić na svojim farmama ima 12 krvnih linija ovnova romanovske rase i dvije "teksela".

"Tokom proteklih pet godina radio sam na dobijanju tri nove krvne linije koje karakteriše visoka plodnost, mesnatost i otpornost", ispričao je Njegić.

U Rusiji, posebno Jaroslavskoj oblasti odakle potiče romanovska rasa, vlada veliko interesovanje za saradnju sa Njegićem koji je, kako i priznaje, njihov veoma čest gost.

U mjestu Romanov vodiće i projekat povećanja populacije romanovske rase u narednih pet godina. U Romanov-Borisoglebsku, gdje je rasa i nastala, nekada je bilo više od 350.000 grla carske ovce.

"Danas je njen broj opao na 500 grla, a toliki broj je sada na naše dvije farme", kaže Njegić. Zbog velikog interesovanja za ovce sa Farme "Aleksej", Njegić je pozvan da učestvuje na Sajmu "Zlatna jesen" od 11. do 14. oktobra u Moskvi i tako prestavlja Republiku Srpsku.

Na Sajmu planira da izloži vrhunske primjerke ovaca sa svoje farme, koje će potom pokloniti uzgajivačima u Jaroslavskoj oblasti, kao skroman doprinos održivosti same rase na teritoriji Ruske Federacije. O značaju tog sajma govori podatak da okupi oko 2.000 izlagača iz više od 60 zemalja svijeta.

Budući da, kako ističe Njegić, ima dobru saradnju sa ruskim privrednicima, državnim službenicima i diplomatama, namjera mu je da u Bijeljini sagradi Ruski dom. To će, objašnjava, biti ekonomsko-kulturni centar, ali i međunarodni centar za romanovsku ovcu. Izrada projektne dokumentacije za gradnju je pri kraju.

"Dom će biti građen u skladu sa ruskom arhitekturom od sibirskog ariša. Inspiracija za to je arhitektura vezana za Jaroslavsku oblast i Zlatni prsten s kraja 19. vijeka", kaže Njegić.

Tu planira da organizuje kurseve iz oblasti ovčarstva, zatim učenje ruskog jezika i stalne tematske izložbene postavke. Dom treba da ima i edukativni karakter za potencijalne mlade uzgajivače romanovske rase koji će imati priliku da dobiju sertifikat za njihov uzgoj što je, kako ističe Njegić, neophodno za pravilan rad sa stadom.

On navodi da postoji mogućnost i interesovanje da se na teritoriji Ruske Federacije sagradi Srpska kuća, kako bi ruskom narodu približila srpsku kulturu i ekonomiju.

"Veliko je interesovanje zvaničnika iz Jaroslavske oblasti za povezivanje sa Republikom Srpskom i našom regijom", ističe Njegić.

RS, naglašava, ima prirodne resurse da njeguje tradicionalan način uzgoja ovaca i već nekoliko godina u saradnji sa nadležnim službama radi na unapređenju ovčarstva u Srpskoj.

"Resorno ministarstvo je prošle godine usvojilo uzgojni program za ovčarstvo s ciljem da se popravi proizvodni rezultat po grlu uz plansko parenje egzistentnih ovaca ovnovima romanovske rase koji će već u prvoj generaciji podići plodnost i i ranostasnost kćerki za više od 75 odsto", ističe ovaj bijeljinski privrednik.

S ciljem da se poveže i svoje prizvode plasira na veliko rusko tržište, Njegić pokreće ovčarsko-kozarsku zadrugu, čija je registracija pri kraju. Zadruga će biti specijalizovana i blisko vezana za problematiku uzgoja, organizovanja i zajedničkog nastupa na tržištu. Biće smještena u sklopu Ruskog doma.

Vlasnik Farme ovaca "Aleksej" počasni je član češkog Saveza uzgajivača ovaca i koza i dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja i nagrada, kao i učesnik na više međunarodnih sajmova i smotri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA