Stradanje Srpske pravoslavne crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj

Predstavljanje knjige

NB Filip Višnjić
NB Filip Višnjić

  • Trg Kralja Petra I Karađorđevića 5
    Tel: 055/205-603
    Fax:055/208-117
    Email:sekretarnbfv@gmail.com
    http://www.bibliotekabijeljina.rs.ba/
Bijeljina, Stradanje Srpske pravoslavne crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj NB Filip Višnjić

Narodna biblioteka "Filip Višnjić" Bijeljina organizuje predstavljanje knjige "Stradanje Srpske pravoslavne crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", autora Jovana Mirkovića.

Četvrtak, 28. septembar 2017. godine u 19 časova

Velika sala biblioteke. Ulaz slobodan

U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, od 1941. do 1945. godine, Srpska pravoslavna crkva, njeno sveštenstvo i srpski narod doživeli su golgotu biblijskih razmera.Iscrpni tekstovi u knjizi praćeni su sa 900 dokumentarnih fotografija koje prikazuju srušene, polusrušene i popaljene crkve, kapele, jame, zgarišta.

Knjiga donosi biografije 171 srpskog sveštenika, koje su ustaše ubili u njihovim domovima, crkvama ili u gospićkim i jasenovačkim logorima. Opisani su i načini umorstva pojedinih sveštenika i episkopa i brojniprimeri brutalnog zatiranja svešteničkih porodica.

Srušeno je oko 450 srpskih crkava, a oko 800 opustošeno i oštećeno.Mnoge crkve bile su stratišta gde su ustaše masovno ubijali Srbe -uništenje srpskog naroda predstavljalo je glavni zadatak svih oružanih formacija hrvatske države i njenog državnog aparata.

Fotografije i faksimili dokumenata o saradnji Rimokatoličke crkve sa ustaškim režimom svedoče da su katolički sveštenici, u mnogim slučajevima, bili inspiratori ili direktni izvršioci zločina nad srpskim narodom.

Episkopat Rimokatoličke crkve, na čelu sa nadbiskupom Stepincem, nije nikad otvoreno osudio zločine nad srpskim narodom, niti se javno distancirao od zločinačkog delovanja hrvatske države i njenih struktura u periodu od 1941. do 1945.

 

Najave događaja

  • 23:00

    6°C
  • 02:00

    5°C
  • 05:00

    4°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI