Osma smotra etnološkog filma

Muzej Semberije
Muzej Semberije

  • Karađorđeva 2
    Tel: 055/201-293
Bijeljina, Osma smotra etnološkog filma Muzej Semberije
Muzej Semberije u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu osmi put organizuje Smotru etnološkog filma. Sedam filmova koji će biti prikazani su iz takmičarskog programa ovogodišnjeg XXVI međunarodnog festivala etnološkog filma i jedan iz specijalnog programa.

Filmovi će se emitovati svake srijede u mjesecu decembru od 18 sati u prostorijama Muzeja Semberije. Ulaz slobodan!

Program ovogodišnje Smotre:

Srijeda, 6. decembar

18,00h

Zgrabi i bježi, (Nagrada za najbolji inostrani film) Španija, Njemačka, 85', 2017.

Režija, produkcija;

Kamera: Rože Korela

Od sticanja nezavisnosti 1991. godine, u Kirgistanu je ponovo oživio drevni običaj „alakaču", štose može prevesti kao „zgrabi i bježi". Više od polovine kirgiskih žena udaje se nakon otmice odstrane budućih muževa. Neke uspijevaju da pobjegnu nakon muka i nasilja, ali većinu ipak ubijede daostanu zbog tradicije i straha od skandala. Iako se vjeruje da je ova praksa ukorijenjena u nomadskimobičajima, ona je u suprotnosti sa modernim Kirgistanom. Običaj „alakaču" zabranjen je usovjetskom periodu, a nezakonit je i prema krivičnom zakonu Kirgistana. Ipak, zakon se rijetkoprimjenjuje kada žene treba zaštititi od ove nasilne prakse.

19,30h

Naši ljudi, Srbija, 24' 47", 2017.

Režija i scenario: Svetlana Miljanić

Hamdibej je selo u evropskom dijelu Turske u kojem žive iseljenici iz Srbije, sa Pešterske visoravnii iz Novog Pazara. Oni su se tamo naseljavali od 1925. do osamdesetih godina XX vijeka. Stanovnici Hamdibeja ostali su vezani za mjesta svog porijekla, stare običaje, porodične odnose, pjesme, jezik.Sa velikim zadovoljstvom, a istovremeno i tugom, pričaju o svom zavičaju, koji zapravo nisu nikadani ostavljali, zarobljenom u sjećanjima, vraćajući mu se, kada god se ukaže prilika, da tamo posjeterođake i prijatelje, kao i one po čitavoj Srbiji. Iako svi imaju nova, turska prezimena, obaveznokazuju ona iz zavičaja, obavezujući svoje potomke da ih ne zaborave.

Srijeda, 13. decembar

18,00h

Mali ljudi, veliko drveće, (Nagrada za montažu), Rusija, 45', 2016

Režija i scenario: Vadim Vitovcev

Centralnoafrička Republika. U sjenci podsaharskih prašuma živi pleme najnižih ljudi na Zemlji- Baka pigmeja. Oni idu u lov u potrazi za mesom i beru plodove velikog drveća, isto kao što su točinili stotinama godina unazad. Mole se šumskim duhovima i uče djecu da poštuju šumu i da od njeuzimaju samo ono što im je stvarno potrebno. Ali malo pomalo, njihov tradicionalni život semijenja pod pritiskom kulture „Velikog svijeta".

18,55h

Šanko si Bonka zalibi, (Nagrada za doprinos nematerijalnom kulturnom naslijeđu) Srbija, 29', 2017.

Režija i scenario: Vanja Čolić

Krajem XIX vijeka, siromašni mladić Šanko je zavolio prelijepu djevojku Bonku iz bogate kuće. Ljubavobostrana, strastvena, mladalačka, naišla je na brojne staleške prepreke. Voljeli su se godinu i podana, kada je Šanko morao da ode u Srpsko-turski rat. Kada se posle dvije godine vratio u selo, saznao je da su Bonku roditelji obećali bogatom starijem trgovcu iz Negotina. Bonka zahtijeva odroditelja da joj na svadbi svira primaš Šanko. Tako je i bilo. Iskoristila je priliku i pozvala gau svoje odaje da se oproste. U toj sobi dogodio se zločin. Postoje brojne verzije događaja, od toga daje Bonka tražila od Šanka da je ubije, do toga da je ona vodila njegovu ruku u kojoj je bio nož.

19,30h

Sedamdeset kuća - nigde nikog, Srbija, 20', 2017.

Režija, produkcija;

Scenario: Milan Brajović

Radoš - Ševa, pobjednik rakijada, instruktor mladim generacijama za klis i mašku i rupice-boce,babica i provodadžija, shvatio je prije države da se mjenja demografska struktura stanovništva,pa nam govori kako je uzeo stvar u svoje ruke.

Srijeda, 20. decembar

18,00h

Kako živeti zajedno, Srbija, 52', 2015

Režija i scenario: Ružica Cica Lukić

Potpuno prirodni suživot sa precima sreće se u svakodnevnom životu Vlaha. Na duboke mitološkeslojeve naslagani su kasniji kulturni slojevi. Film govori o mrtvima i živima i o njihovomzajedništvu.

19,00h

Kukmorski momci, Rusija, 34', 2016

Režija i scenario: Salavat Juzejev;

Scenario: Marina Galickaja, Salavat Juzejev

Drevni tatarski običaj „seren" izvodi se prilikom ispraćaja regruta u rusku vojsku. Dovodi se u vezusa obredima inicijacije muškaraca. Organizuju ga mladići stasali za vojsku. Svi seljani učestvuju,a momci moraju da posjete svaku kuću.

Srijeda, 27. decembar

18,00h

U potrazi za šamanom (Gran Pri Dragoslav Antonijević), Francuska, 95', 2016.

Reditelj, scenarista: Pjer Bokanfuzo;

Producent: Emanuel Diran, Pjer Bokanfuzo;

Kamerman: Pjer Bokanfuzo, Edi Mateo;

Montaža: Erik Falkoneti

Reditelj je od 1994. godine pratio život zajednice Palavani na Filipinima,bilježeći svakodnevicu i susretanje sa tekovinama moderne civilizacije. Život zajednice bio jeoblikovan praksom lokalnog šamana. Posle njegove smrti zajednica doživljava krizu postojanja, teu bezuspješnoj potrazi za novim šamanom, otvara vrata spoljnim uticajima. Slojevita i snažnapriča o životu ove zajednice u sprezi sa višeslojnim vizuelnim prikazom, odličnom fotografijomi razrađenom metodologijom etnografskog istraživanja izdvaja ovaj film kao primjer savremenogistraživačkog i aktivističkog etnografskog filma.

 

Najave događaja