Promocija knjiga Danila Čuturila

Muzej Semberije
Muzej Semberije

  • Karađorđeva 2
    Tel: 055/201-293
Bijeljina, Promocija knjiga Danila Čuturila Muzej Semberije

Gradski odbor SPKD ''Prosvjeta'' Bijelјina će 26. septembra 2018. godine u 19,00 časova u Muzeju Semberije organizovati promociju knjiga ''Pesme'' i ''Pesme za decu'' autora Danila Čuturila, a koje su iz štampe izašle u julu ove godine u izdanju Gradskog odbora.

Zbirke su izdate posthumno, u saradnji sa Nenadom Čuturilom, pjesnikovim sinom, koji je imao namjeru da očevu zaostavštinu na ovaj način sačuva o zaborava. O knjigama će govoriti urednik, prof. dr Cvijetin Ristanović i recenzenti, mr Ljilјana Lukić i Dušanka Novaković.

Danilo Čuturilo rođen je 1906. godine u Mostaru, gdje je završio osnovnu i učitelјsku školu. Kao mlad učitelј počeo je raditi u Lici i do 1933. godine službovao je u selima Široka Kula i Motike. Potom prelazi u Baniju i u Gornjem Žirovcu je radio do 1935. godine. Od te godine do početka Drugog svjetskog rata službuje u Osnovnoj školi u Rasavcima kod Banjaluke. U vrijeme rata i do 1947. godine živio je sa porodicom u Beogradu gdje je bio režiser za osnovne škole opštine Vračar.

Godine 1947. preselio je u Tuzlu i u tuzlanskim osnovnim školama radio kao nastavnik srpskohrvatskog (hrvatskosrpskog) jezika do penzionisanja 1963. godine. Smrt ga je zatekla 28. novembra 1972. godine.

Iz lјubavi prema djeci, Čuturilo se rano opredijelio za poziv prosvjetnog radnika. I u svom književnom radu najviše pažnje je posvetio poeziji za djecu, u čemu je ostvario i najveće domete. Tokom saradnje u dječjim listovima i časopisima, koja je trajala nekoliko decenija, štampao je veliki broj pjesama. Pa ipak, za života nije objavio ni jednu knjigu.

Tuzlansko izdavačko preduzeće „Univerzal" 1980. godine posthumno je objavilo izbor iz Čuturilove poezije za djecu pod naslovom "Krug radosti" i na taj način se, bar djelimično, odužilo sugrađaninu i piscu koji je cio svoj radni vijek posvetio najmlađima.

Uz finasijsku pomoć Nenada Čuturila, sina pjesnika Danila Čuturila, SPKD „Prosvjeta" u Bijelјini prvi put objavlјuje kompletniju Čuturilovu pjesničku zaostavštinu u dvije knjige - PESME ZA DECU i ZAČARANI KRUG koji sadrži pjesme za odrasle.

Najave događaja