Smotra etnološkog filma

Muzej Semberije
Muzej Semberije

  • Karađorđeva 2
    Tel: 055/201-293
Bijeljina, Smotra etnološkog filma Muzej Semberije

Muzej Semberije u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu deveti put organizuje Smotru etnološkog filma.

Deset filmova koji će biti prikazani su iz takmičarskog programa ovogodišnjeg XXVII međunarodnog festivala etnološkog filma i dva iz informativnog programa.

Publika će imati priliku da pogleda filmove iz Bosne i Hercegovine (1), Hrvatske (1), Srbije (5), Makedonije (1), Španije (1), Belgije (1), Italije (1) i film rađen u koprodukciji Irana i Italije (1).

Filmovi će se emitovati svake srijede u mjesecu decembru od 18 sati u prostorijama Muzeja Semberije.

Ulaz slobodan!

PROGRAM:

Srijeda, 5. decembar

18,00 - Arhipelag, (nagrada za najbolju kameru), Iran-Italija, 61’, 2017.

Režija: Kamila Insom, Đulio Skvilačoti

Arhipelag je putovanje kroz drevne mitove, rituale egzorcizma, zvuke i duhove. Na jugu Irana, na ostvrima u Persijskom zalivu, ljudi i duhovi vekovima žive jedni kraj drugih. Zahvaljujući činjenici da je inostranim filmskim stvaraocima prvi put dozvoljen pristup ostrvu, film kroz rituale prikazuje priče i predele u kojima se odvija svakodnevni život stanovnika ostrva, a kroz ritam bubnja i lelek pevača, nudi redak i neočekivan prizor iz Islamske Republike Iran.

19,10 - Cipovka – hleb koji se smeje na mesec, (nagrada za doprinos nematerijalnom kulturnom nasleđu), Srbija, 20’37, 2017.

Režija: Jelena Vukmanović

Svaka regija u Evropi ima hleb kojim se ponosi. U Vojvodini je to cipovka, čiji se recept i, još više, način pripreme, prenose iz generacije u generaciju. Film „Cipovka – hleb koji se smeje na mesec“ svojevrsna je sociološka studija društvenih kretanja, kroz primer odnosa prema hlebu, tačnije cipovki. To jest, kako je svakodnevni hleb multinacionalne Vojvodine postao gozba za specijalne prilike, sa jedne, ali i zvanično nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, sa druge strane.

19,30 - Devojka sa Uesana, Belgija ,28’, 2018.

Režija: Eleonor Sentanjan

Muškarci sa Uesana bili su mornari, tako da je ostrvo gotovo isključivo bilo naseljeno ženama. Reditelj se prepušta snimljenim prizorima i identifikuje se sa Barbom, devojkom sa Uesana čiji je otac nastao na moru.

Srijeda, 12. decembar

18,00 - Svadbeni običaji u kosmajskom kraju, Srbija, 43’13’’, 2017.

Režija: Dalibor Pešić

Svadba kao ritualna predstava koja čuva simbolički i značenjski kompleks nematerijalnog nasleđa i istovremeno odslikava dinamiku društvene strukture na primeru svadbenih običaja u kosmajskom kraju.

19,00 - Jeru mi prosi dulger Nikola, galipoljski Srbi, Srbija, 26'16, 2018.

Režija: Svetlana Miljanić

Galipoljski Srbi su Srbi iz Srema koje je, nakon osvajanja SREMSKE DESPOTOVINE, sultan Sulejman Zakonodavac naselio u devet sela Galipoljskog poluostrva. Njihov način života u tim selima, odnosi sa Grcima, Turcima i drugima, ratovi nakon kojih su bežali sve do Jagodine i Niša pa se vraćali na Galipolje, nisu uticali da zaborave svoj jezik STARO-SRPSKI, svoje pesme i običaje koje su doneli u Makedoniju, u mesto Pehčevo, gde su preseljeni 1922. godine. Ova epizoda je samo deo serijala od 10 epizoda o GALIPOLJSKIM SRBIMA.

19,30 - Ulica zapadnog vetra, Španija 15’42”, 2017.

Režija: Kepa Soho, Sonja

Pasios Selo izgrađeno na stenovitom terenu. Ubogi stanovnici susednih sela koji beže od bede. Novi grad gde u kućama ima vode, ulice su asfaltirane i osvetljene. Misionari koji podstiču rađanje. Počeci filozofije razvoja. Posjeta vođe i uzbuđenje stanovnika zbg njegovog dolaska. Španija, 1961. godine.

Srijeda, 19. decembar

18,00 - Čarobnjak iz Mutnja, (specijalno priznanje žirija za doprinos filmskoj umjetnosti), Bosna i Hercegovina, 56’, 2018.

Režija: Branko Lazić

Netipična balkanska priča, bez rata i drame, bez komunizma i tranzicije, bez mitova i propagande, bez istraga i hrabrih otkrivanja, bez bilo koje vrste aktivizma. Samo dobar čovjek i priča, o crvenom tepihu, piramidama, Doroti, lavu i čarobnjaku. I naravno kumu... Bio jednom jedan Ivo Car, rođen na obroncima živopisne ali surove planine Rudnik u Srbiji. Ivo je sanjao velike snove za kakve obično nema mjesta ni u Balkanskim gradovima a kamoli u svijetu zemljoradnika na selu. Sudbina se ipak pobrinula da Ivo u Mutnju napravi Holivud.

19,10 - Pelješki ponos, Hrvatska, 26’, 2017.

Režija: Davor Borić

Dokumentarni film o tradicijskom načinu transporta vina u mijehovima na mazgama, karakterističnim za sela Pelješke župe poput Potomja i Kune odakle se vino transportiralo u luke Trpanj, Crkvice, Trstenik.

19,40 - Banatski bluz, Srbija, 14.30’, 2017.

Režija: Radovan Đerić

Banatsko selo, čuveno po široko ušorenim ulicama, velikim avlijama i punim ambarima, gotovo da više ne postoji. Niko neće da bude seljak pa su se svi turili u grad, ostavili su vruću supu u podne, druženje na klupi ispred kuće i nepreglednu ravnicu. Duša je još pre 40 godina banatske gajde zamenio električnom gitarom ali je ipak ostao veran svom zavičaju. Svakog dana se brija kod seoskog brice, vruću supu srče u podne ali uveče ne sedi na klupi ispred kuće već u svom bluz kafiću.

Srijeda, 26. decembar

18,00 - Portreti na livadi, Italija, 50’, 2017.

Režija: Mikele Trentini

Na planina Čezen na obroncima Alpa, u pokrajini Trevizo (severna Italija), nedaleko od oblasti poznate po vinu prozeku, na malim letnjim farmama (malghe), kakvih je nekada bilo mnogo u ovoj oblasti, proizvodi se kvalitetan sir od svežeg mleka. Ove male farme predstavljaju alternativu ujednačavanju ukusa i napuštanju planine

19,00 - Dejan, Srbija, 21’, 2017.

Režija: Slađan Stojanović

Dejan Škarić je sveštenik Srpske pravoslavne crkve. Pored svog poziva, on ima još jednu veliku ljubav...

19,30 - Svi cigani, Republika Makedonija, 21’, 2018.

Režija: Daniel Petrovski

Oslanjajući se na vizuelnu građu koju je jedna etnološkinja koja se bavi proučavanjem plesa sakupljala čitavih pedeset godina (1967–2017), ovaj film otkriva kontinuitet i transformacije u proslavljanju praznika Erdelezi u romskim zajednicama u Skoplju.

 

Najave događaja

23°

  • 13:00

    23°C
  • 16:00

    23°C
  • 19:00

    19°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI