Dani komedije

CZK Semberija
CZK Semberija

  • Patrijarha Pavla 1
    Tel: 055/204-202 055/490-307
    Fax:055/209-934
    http://www.semberija.com
Bijeljina, Dani komedije CZK Semberija

Festival će biti otvoren 25. marta predstavom Zvezdara teatra „Generalna proba samoubistva" u kojoj, po tekstu i režiji Dušana Kovačevića, igraju Branislav Lečić, Branimir Brstina, Igor Đorđević i Dubravka Kovjanić.

Kovačević ovu predstavu definiše kao gorku komediju o laži. Priča o jednom propalom arhitekti, filmskom producentu i čovjeku koji je došao do ograde mosta riješen da skoči u Dunav istovremeno može biti i priča o narodu koji je sebe doveo u istu poziciju.

Ona je dramatičan opis stanja, ali i cinična konstatacija onoga što smo, svojski se trudeći, postigli. Predstava je osvojila više od deset nagrada na najprestižnijim pozorišnim festivalima u Srbiji. Drugog dana biće igrana predstava „Idealna polovina" po tekstu Milene Depolo u izvođenju glumaca iz beogradske Agencije „Scena".

„Idealna polovina" je urnebesna komedija o četvoro ljudi koji, u želji da pronađu sebe, svako u svom životnom dobu, upadaju u neočekivane situacije iz kojih moraju da se „čupaju" kako znaju i umiju.

Majka Danica (Olga Odanović) nikako ne može da pristane da joj je sin Aca (Milan Kalinić) otišao iz kuće i oženio se u 38. godini, pa na sve načine pokušava da ostane u centru pažnje.

Čak i pored ličnog psihoterapeuta Ana Marije (Anastasia Mandić), koga joj je snaja obezbijedila, Danica ne može da prestane da provjerava da li je sin na vrijeme jeo. Sa druge strane, sin Aca, naviknut na veliku pažnju i opsjednut sobom, za sve nedoumice trči kod ličnog trenera Filipa (Vučić Perović) ne bi li dobio još više samopouzdanja, da može i dalje da bude muškarčina, iako je zagazio u četrdesete. NJih četvoro, sve vrijeme, preplićući svoje karaktere, stavove, želje, dileme i strahove, u potrazi su za ljubavlju i svojim idealnim prilikama i partnerima.

Predstava „Bračni parastos" banjalučkog Gradskog pozorišta „Jazavac", na repertoaru je 27. marta. U predstavi igraju Snježana Mišić i Aleksandar Blanić iz po tekstu Mata Morilja, u režiji Đurđe Tešić.

Radnja se odvija u NJujorku, gradu u kome svako može živjeti kako želi, najslobodnije mjesto koje se može zamisliti. Dvadesetprvi vijek je, ali je intimno pitanje sa kojim se skoro svako suoči u jednom trenutku života, vječno je: vjenčati se ili ne? Da li je vjenčanje prirodan razvoj ljubavi, ili tek staromodni običaj o kome se naviklo razmišljati kao o kruni ljubavnog odnosa? Može li se ljubav obećati samo jednoj osobi? Jedne večeri Ejmi i Šon pokrenuće pitanje vjenčanja...

Čuveno djelo Petra Kočića „Jazavac pred sudom" pred gledaocima će se naći 28. februara. U ovoj predstavi Beogradskog dramskog pozorišta koju režira Žanko Tomić igraju Daniel Sič, Ivan Tomić, Ervin Hadžimurtezić i Stevan Mrđenović.

Peta predstava Dana komedije je „Šećer je sitan, osim kad je kocka" beogradskog „Teatra na brdu", u kojoj, po tekstu i režiji Nikole Pejakovića,igraju Andrija Milošević, Sloboda Mićalović, Viktor Savić i Aleksandra Tomić.

Ovaj komad je komična studija bračnih odnosa, odnosno bračni portret para sa Banovog brda u kome svako može da prepozna sebe i svoju bračnu situaciju, turbulentne odnose sa prijateljima, kumovima, komšijama, kao međusobne svađe i mirenja. Pravi sitkomovski, bulevarski teatar, laganog, ali ne i jeftinog humora, prepun glumačkih bravura i detalja koji će gledaoce nasmijati do suza.

Ovogodišnji Dani komedije će trajati jedan dan duže nego prethodnih godina i biće zatvoreni 30. marta predstavom „Državni lopov" bijeljinskog Teatra „Maslačak".

U ovoj predstavi, po tekstu Fadila Hadžića, u režiji Nenada Blagojevića, igraju Nenad Blagojević, Dušan Ranković i Emrah Mujkanović.

Komedija se odvija oko dva zatvorenika u istoj ćeliji - Kiki je sitni lopov, a Marko je prevarant, odnosno „državni lopov", povlašćen čak i u zatvoru. Tu je i zatvorski čuvar koji nema završenu ni osnovnu školu, a mašta o unapređenju.

Jedan od ćelijskih cimera je ljubavni prevarant kome su baš žene došle glave, jer je zbog jedne od njih završio u zatvoru, a „državni lopov" je u zatvoru jer je pronevjerio silne državne pare. Ipak, brzo će biti pušten na slobodu, jer je pronađena „rupa" u zakonu.

Sve predstave ovogodišnjeg festivala, kao i prethodnih godina, biće igrane od 20.00 časova u Centru za kulturu, a karte su već u prodaji.

Cijena ulaznica za predstave prvih pet dana je 15 KM, a za predstavu šestog dana 10 KM.

Organizatori su pripremili popust za pakete karata -tako da paket ulaznica za prvih pet dana košta 50 KM, a za one koji kupe ovaj paket, dobijaju i besplatnu ulaznicu za šesti festivalski dan.

Najave događaja

20°

  • 19:00

    19°C
  • 22:00

    17°C
  • 01:00

    14°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI