Šampionat u drift trkama

Agrotržni centar
Agrotržni centar

 • Stefana dečanskog bb
  Tel: 055/240-113; 055/241-498
  Fax:055/240-113
Bijeljina, Šampionat u drift trkama Agrotržni centar

Optima motor sport klub i Auto Tjuning klub organizatori su treće, finalne trke SDC šampionata koja će se voziti prvog vikenda u oktobru, 1. i 2. oktobra, na parkingu Agro Tržnog centra u Bijeljini.

Prvi dan šampionata u driftu, atraktivnim auto-trkama u kojima se vozila kreću bočno po asfaltu, rezervisan je za vozače iz Srbije, dok će drugi dan “Day of Champions” biti sadržajniji i tog dana će se voditi prava borba. Pored takmičara koji učestvuju u SDC, očekuje se dolazak desetak takmičara iz regiona. Program oba dana počinje u 10 časova, a finalne trke zakazane su za 16 časova. Cijena ulaznice iznosi 10 KM.
 
U Srbiji su se “drift” trke pojavile sredinom 2000., a danas se  godišnje održi 3 do 4 drift takmičenja. Ova mlada auto disciplina drži visok nivo kvaliteta, a kako postoji zainteresovanost medija i publike, “drift” u regionu poslednjih godina ide napred.
 
Ovo je prvi put da se drift vozi u Republici Srpskoj.
 
U “driftu” automobili prelaze idealnu putanju u kontrolisanom proklizavanju pri velikim brzinama. Ključna karakteristika “drift” trke je da trka nije vezana za vrijeme, već za tehničke performanse, putanju, brzinu, uglove, blizinu prilaska “kliping pointima” i zabavu, a ocjene sudija su presudne.


 Drifting takmičenja se sastoje iz dvije faze. U početku, se voze pojedinačne trke poznate kao kvalifikacije  kada drifteri dobijaju ocjenu za vožnju po zadatoj stazi. Prema broju takmičara nakon kvalifikacija, formira se start drugog dijela takmičenja – TOP 8 ili TOP 16 ( ponekad kada ima puno prijavljenih vozača i TOP 32). To su trke u parovima,“twin drift”, u kojima svaki vozač prvo vozi kao lider, a na drugoj trci je u ulozi vozača pratioca. Cilj lidera je da prođe kroz trku kompetentno i spektakularno, a pratilac mora sinhrono da ponovi odnosno kopira pokrete vozila lidera i da ostane blizu njega, ali da se ne dozvoli sudar ili odvajanje od automobila vodećeg takmičara. U parovima, rezultat određuju sudije i vozač koji je osvojio “twin duel” prolazi kroz sistem eliminacije dalje.
 
Ova spektakularna disciplina nastala je u Japanu 1950. godine i prerasla je iz zabranjenih uličnih trka u stručna takmičenja, koja se održavaju sa pripremljenim automobilima. Danas je to veoma popularan tip auto sporta i razvija se u mnogim zemljama svijeta, a ekspanziju je doživio poslednjih godina na Balkanu.

Najave događaja

 • 07:00

  5°C
 • 10:00

  6°C
 • 13:00

  9°C
Kiša

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI