Brazil ukinuo vize za građane BiH

  • BiH
  • 05. Mar 2013.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda danas je u Sarajevo organizirao radni ručak za veleposlanike koji su na službi u Bosni i Hercegovini. Tokom susreta Bevanda je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da bude današnji domaćin ambasadorima te se zahvalio na njihovim pojedinačnim doprinosima i potpori koju pružaju BiH na putu ka Europskoj uniji.

Brazil ukinuo vize za građane BiH

Na pitanje ambasadora Republike Slovenije Andreja Grassellija da komentira prioritete Bosne i Hercegovine na putu ka Europskoj uniji i ostvarenje ciljeva iz Mape puta, predsjedatelj Bevanda je upoznao prisutne sa cjelokupnom realizacijom ciljeva i pritom naglasio da je izuzetno zadovoljan što su 24 prioriteta realizirana, ali i da je razočaran što dva preostala još uvijek nisu riješena.

On je izrazio nadu da će ubrzo biti u prilici da europskom povjereniku za proširenje Füleu prezentira usaglašene stavove po svim tačkama.

Ambasador Švicarske Konfederacije u BiH Andre Schaller i veleposlanik Rumunije Filip Teodorescu su postavili pitanja o planovima za naredno razdoblje, kao i o regionalnoj saradnji te pripremama za skori ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Predsjedatelj Bevanda je rekao da je BiH zemlja sa najmanjom stopom iskoristivosti energetskih potencijala i da je cilj da BiH u narednom periodu dobije jedinstvenu energetsku strategiju.

„Javni radovi i intenziviranje aktivnosti na Koridoru 5c , kao i Jadransko-jonska autocesta su prioriteti na kojima ćemo intenzivno raditi u narednom periodu. Ako uzmemo u obzir da 1. jula 2013. godine Hrvatska ulazi u Europsku uniju, a izlazi iz sustava CEFTA, već postoji veliki interes da se proizvodni kapaciteti iz Hrvatske premjeste u BiH. Mi tu vidimo mogućnost za naše gospodarstvo," rekao je tokom susreta predsjedatelj Bevanda.

On je istaknuo izuzetno otvorenu i kvalitetnu komunikaciju na regionalnoj razini.Tokom današnjeg susreta ambasador Federativne republike Brazila u BiH Jose Augusto Lindgren Alves je predsjedatelju Bevandi uručio notu o ukidanju viza za građane BiH koji putuju u ovu državu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA