SAD razvija tehnologije za zaobilaženje cenzure interneta

Administracija predsednika SAD-a Baracka Obame finansira razvoj “interneta u senci” i sistema mobilne telefonije koje bi disidenti mogli koristiti u borbi...

SAD razvija tehnologije za zaobilaženje cenzure interneta

Administracija predsednika SAD-a Baracka Obame finansira razvoj "interneta u senci" i sistema mobilne telefonije koje bi disidenti mogli koristiti u borbi protiv represivnih režima koji ih nastoje ukinuti cenzurom ili blokiranjem telekomunikacijskih mreža.

U globalnim nastojanjima za postizanje otvorene komunikacije učestvuju najrazličitiji nezavisni protagonisti od informatičkih zanesenjaka u Washingtonu, vojnih inženjera u Afganistanu do severnokorejskog prebega koji je zakopao kineske mobilne telefone na brdima uz granicu koje bi noću otkopavali njegovi sunarodnici u begu iz najzatvorenije države sveta.

Inicijativa Obamine administracije na neki je način novo bojno polje u odbrani slobode govora i razvoja demokratije, kao što je desekadama duga praksa radijskog emitovanja u zemlje sa autokratskim vlastima putem Glasa Amerike i drugih medija. Poslednja incijativa, međutim, u potpunosti zavisi od stvaranju odvojenih puteva komunikacija.

Projekat je uključio šaroliku grupu koju čine diplomati, vojni inženjeri, mladi programeri i disidenti iz najmanje desetak zemalja a njegova najsnažnija zagovornica je državna sekretarka Hillary Clinton, čije ministarstvo i predvodi te napore. "Vidimo da sve više i više ljudi po svetu koristi internet, mobilne telefone i druge tehnologije kako bi se njihov glas čuo kada protestvuju protiv nepravde i nastoje da ostvaresvoje težnje", rekla je Hillary Clinton u odgovoru e-mailom na pitanje NY Timesa o projektu. State Department je na primer navodi NY Times, finansira stvaranje nevidljive bežične mreže koja bi omogućila aktivistima da komuniciraju van nadzora vlada u zemljama kao što su Iran, Sirija i Libije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

12°

  • 20:00

    11°C
  • 23:00

    8°C
  • 02:00

    5°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

87 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 24. Apr 2024. 15:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI