Teri Pračet započeo proces asistiranog samoubistva

Čuveni britanski pisac Teri Pračet (63), započeo je formalni proces koji bi mogao da se završi eutanazijom nad njime u švajcarskoj klinici “Dignitas”.

Teri Pračet započeo proces asistiranog samoubistva

Pračet, kome su pre četiri godine lekari utvrdili da boluje od retkog oblika Alchajmerove bolesti, otkrio je za britanske medije da je od klinike zatražio svu dokumentaciju potrebnu za izvršenje asistiranog samoubistva.

On još uvek nije odlučio da li će potpisati te papire i dati dozvolu lekarima da mu oduzmu život.

Pračet je papire zatražio nakon što je sa Piterom Smedlijem (71) koji je takođe bolovao od neizlečive bolesti, snimio dokumentarni film u kome je prikazano izvršenje eutanazije nad Smedlijem. "Jedina stvar koja me sprečava da potpišem papire je to što sam snimio ovaj film, a treba i prokletu knjigu da završim", izjavio je Pračet.

Dokumentarni film će biti prikazan na drugom kanalu televizije BBC. To će biti prvi put da neko na televiziji prikaže asistirano samoubistvo, pa su mnoge debate pokreute povodom filma. Na filmu će se videti Smedli koji ispija smrtonosni koktel pre nego što umre u naručju svoje supruge.

Smedli je bolovao od amiotrofične lateralne skleroze. Pračet je rekao da se stalno predomišlja oko eutanazije i dodao je da bi više voleo da umre u Engleskoj. Pisac je najpoznatiji po humorističnom naučnofantastičnom serijalu o "Disksvetu".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA