Policiji fali ljudi, oružje za staro gvožđe

  • BiH
  • 09. Mar 2013.

Policijske agencije na nivou BiH upozorile su da zbog besparice, loše organizacije i nedostatka opreme, kadra i prostora za rad ne mogu da pruže adekvatnu zaštitu od terorističkih napada, da obezbjeđuju granice, domaće zvaničnike i strane delegacije.

Policiji fali ljudi, oružje za staro gvožđe

Na to su se Nezavisnom odboru Parlamenta BiH požalili čelnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Direktori ovih institucija do detalja su opisali probleme sa kojima se svakodnevno susreću, a koji jasno potvrđuju da je bezbjednosni sektor u svojevrsnom rasulu.

Pomenute tri institucije ove godine na raspolaganju imaju oko 132,5 miliona maraka. Budžet SIPA je 29,1 milion, Granične policije 72,5 miliona, a Direkcije za koordinaciju policijskih tijela 30,9 miliona KM. Njihovi čelnici, međutim, upozoravaju da im to nije dovoljno da na pravi način obavljaju sve svoje poslove.

Direktor SIPA Goran Zubac je istakao da im nedostaju sredstva za smještaj, materijalno-tehničko opremanje, te prijem i plate novozaposlenih. Naglašava da imaju poteškoće u vezi sa obezbjeđenjem transporta gotovog novca Centralne banke BiH i uspostavljanjem odbora za žalbe policijskih službenika, te da je samo dio tih poteškoća riješen. U dopisu se navodi da nije riješen ni smještaj zaposlenih u kancelarijama u Banjaluci, Mostaru i Tuzlu, gdje se prostor zakupljuje.

Zubac ističe da prije svega treba mijenjati Zakon o SIPA kako bi se otklonile slabosti u odredbama koje regulišu unutrašnju organizaciju Agencije. On smatra da bi pitanje zaposlenih, kroz posebne uslove radnog mjesta, trebalo povoljnije riješiti u Zakonu o platama i naknadama u institucijama BiH.

- Uvjereni smo da bi se na ovaj način Agencija učinila atraktivnijom za zapošljavanje, čime bi bili stvoreni preduslovi i za jačanje kadrovskih kapaciteta - naveo je Zubac.

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić u dopisu upućenom Nezavisnom odboru Parlamenta BiH navodi da ovoj instituciji nedostaje radni prostor, prostorije za zadržavanje lica, nadstrešnice, kontrolne kućice, vodeni i higijenski čvorovi, struja...

Osim toga nedostaje novac za tekuće obaveze i kapitalna ulaganja, troškove goriva, energije, održavanja opreme, materijala, a posebno uniformi.

- To utiče na unapređenje granične kontrole i povećanje motivacije zaposlenih u Graničnoj policiji - navodi Dumančić.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović požalio se da nisu popunjena sva sistematizovana radna mjesta.

- Direkcija trenutno ima 825 zaposlenih i nije u mogućnosti da adekvatno obavlja poslove, čime je dovedena u pitanje bezbjednost osoba i objekata koje štitimo - istakao je Selimović.

Dodao je da je zbog neusklađenosti Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH dodatak na platu koji primaju novozaposleni policijski službenici zakonski sporan. Selimović je dodao da zaposleni u Direkciji nemaju legitimacije i značke, dok oni koji su preuzeti iz SIPA nose stare legitimacije.

- Direkcija vrši tehničko i fizičko obezbjeđenje 19 VIP osoba i stranih delegacija koje posjećuju BiH. Stanje voznog parka za izvršavanje ovih poslova je veoma loše, čime je ugrožena bezbjednost štićenih osoba, delegacija i policijskih službenika - istakao je Selimović i dodao da su i uniforme, kao i oružje koje službenici Direkcije koriste u veoma lošem stanju.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Krunoslav Vrdoljak rekao je "Glasu Srpske" da u ovim agencijama mogu bolje da se organizuju. - Bez obzira na nedostatak novca na koji su upozorili boljom organizacijom bili bi produktivniji - rekao je Vrdoljak.

Iz Nezavisnog odbora Parlamenta BiH su rekli da je ovaj odbor usvojio zaključak da se liste problema pristigle iz pomenute tri agencije upute poslanicima i delegatima, kako bi ih riješili u saradnji sa Savjetom ministara BiH i drugim nadležnim tijelima.

U Graničnoj policiji tvrde i da imaju manjak zaposlenih, što se ogleda u nedovoljnoj pokrivenosti granice i neadekvatnoj kontroli na graničnim prelazima.

- U Graničnoj policiji ne postoji ni adekvatan kadar koji bi obučavao policajce koji obezbjeđuju aerodrome u slučaju direktne ili indirektne opasnosti od terorističkih napada - naveo Dumančić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA