Fujitsu i REIKEN konstruisali najbrži superkompjuter na svetu

Kompanije RIKEN i Fujitsu zauzele su prvo mesto na najnovijoj listi superkompjutera „TOP500", koja je danas objavljena na 26. Internacionalnoj konferenciji o superkompjuterima „ISC'11" u Hamburgu, u Nemačkoj.

Fujitsu i REIKEN konstruisali najbrži superkompjuter na svetu

„K kompjuter", sistem koji udruženim snagama razvijaju ove kompanije, sastoji se trenutno od 672 kompjuterske rek-jedinice opremljene sa ukupno 68.544 procesora. Iako još uvek u fazi izgradnje i konfigurisanja, ovaj sistem je na standardnom LINPACK testu performansi ostvario rezultat od 8,162 petaflopsa, odnosno kvadrilion operacija sa pokretnim zarezom u sekundi i ujedno pokazao veoma visoke standarde kompjuterske efikasnosti od 93,0%.

Od juna 2004, kada je računar po imenu „Simulator zemlje" (Earth Simulator) bio rangiran kao prvi na TOP500 listi, ovo je prvi japanski superkompjuter koji je osvojio vrh popularne liste superračunara.RIKEN i Fujitsu sarađuju na razvoju K kompjutera i nameravaju da ga koriste počev od novembra 2012, u sklopu inicijative „High-Performance Computing Infrastructure (HPCI)", koju predvodi japansko Ministarstvo obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije (MEXT). K kompjuter će biti sastavljen od preko 800 kompjuterskih rek-jedinica - od kojih je svaka opremljena ultrabrzim i energetski efikasnim procesorima - koji ulaze u mrežu sa ogromnim kapacitetom međupovezanosti.

Ovaj superkompjuterski sistem spaja vrhunske tehnologije visokih performansi i visoke dostupnosti.Najbolje performanse i izuzetno visok stepen računarske efikasnosti omogućila je integracija tehnologija K kompjutera, među kojima su masivan broj procesora, interkonektivnost koja ih povezuje u celinu, kao i softver koji „izvlači" maksimalne performanse iz hardvera.K kompjuter je projektovan da, kada konfiguracija bude završena 2012. godine, postigne LINPACK performanse od čitavih 10 petaflopsa.

Namenjeno mu je široko polje primene u segmentima nauke koji se oslanjaju na snagu računara u obradi podataka, i očekuje se da značajno doprinese postizanju istraživačkih rezultata svetskog ranga. Ovaj superkompjuter je kompletno proizveden u Japanu, počev od istraživanja i razvoja procesora, do projektovanja i proizvodnje samog sistema. Očekuje se da primena K kompjutera generiše revoluciju u oblastima kao što su istraživanja globalne klime i meteorologija, prevencija prirodnih katastrofa i medicina, i tako doprinese razvoju prosperitetnog i bezbednog društva. RIKEN i Fujitsu će nastaviti da predano rade na kompletiranju sistema i njegovom puštanju u rad 2012. godine.

Čelnici kompanija RIKEN i Fujitsu pored zadovoljstva izražavaju duboku zahvalnost svima koji učestvuju u ovom projektu, naročito zaposlenima u kompaniji Fujitsu koji su hrabro radili na razvoju K kompjutera čak i u ozbiljnim uslovima koji su usledili nakon velikog zemljotresa u istočnom Japanu, u regionu Tohoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA