Jedinstveni standardi za električne automobile

SAD i zemlje Evropske unije planiraju da usvoje jedinstvene standarde za električna vozila, što treba da podstakne proizvođače na razvoj i plasman većeg broja ekološki čistih automobila, najavio je trgovinski komesar EU Karel de Guht.

Jedinstveni standardi za električne automobile

On je rekao da su se zemlje približile izradi jedinstvenih propisa za elektromobile, zahvaljujći kojima će "kompanije izbeći usmjeravanje u različitim pravcima i rizik od tržišnih barijera", javila je američka agencija Blumberg.

Predstavnik koncerna "Dženeral motors" Rob Peterson je izjavio da taj američki proizvođač podržava uvođenje jedinstvenih standarda koji će proces razvoja, inženjeringa i proizvodnje električnih automobila učiniti jednostavnijim, ističući da je najvažniji zadatak unifikacija uređaja za napajanje.

Standardima, sem toga, mora da se predvidi upozoravajući zvuk pomoću kojeg će električna vozila, praktično nečujna, najavljivati pješacima da se približavaju. Američki predsjednik Barak Obama je u januaru ove godine zahtjevao od Ministarstva saobraćaja da prouči koji zvuci mogu da se koriste za te potrebe.

Članovi Evropske komisije su još krajem aprila prošle godine najavili da će razmotriti potrebu da se evropski automobili upotpune novim zvučnim uređajima. Japanska kompanija "Tojota" je ranije predstavila uređaj za električne automobile koji imitira zvuk motora sa unutrašnjim sagorevanje. Slične uređaje razvijaju i "Dženeral motors", "Ford" i "Nisan".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA