Ruski direktor uhapšen zbog navodnog cybernapada

Jedna od najkontroverznijih ličnosti ruskog mrežnog sveta, suosnivač i izvršni direktor kompanije ChronoPay, Pavel Vrublevski, uhapšen je zbog sumnje da je naredio izvođenje distribuiranog napada izazivanjem uskraćivanja usluge (Distributed Denial of Service, DDoS) protiv rivalske kompanije.

Ruski direktor uhapšen zbog navodnog cybernapada

Kako prenose ruski novinski izvori, veruje se da je Vrublevski prošle nedelje napustio zemlju nakon što je jedan haker obavestio rusku Saveznu službu bezbednosti (Federal Security Service, FSB) da ga je pomenuti direktor unajmio da napadne lokaciju Assist.ru rivalske kompanije koja posluje u unosnom sektoru obrade elektronskih uplata.

Međutim, izbegli direktor se juče pojavio na sudu u Rusiji gde mu je odbijen zahtev za određivanje kaucije, a početak sudskog procesa zakazan za mesec dana, prenosi list The Financial Times.

Napad koji je doveo Vrublevskog u nevolju dogodio se prošlog leta kada je njegova kompanija konkurisala za dobijanje ugovora i saradnju sa ruskim nacionalnim vazdušnim prevoznikom Aeroflotom, putem tendera na koji se prijavila i kompanija Assist.

Ako na trenutak izuzmemo optužbe za DDoS napad, Vrublevski i njegova kompanija ChronoPlay postali su ozloglašeni u ruskom internet svetu zbog navodnih obrada transakcija prevarantskih kompanija koje se bave izradom lažnih antivirusnog softvera i slanjem neželjenih poruka e-pošte sa ponudom za kupovinu lekova. Kompanija ChronoPlay je negirala umešanost u prevare sa lažnim antivirusnim softverom, uključujući i onaj koji za metu ima korisnike Macintosha.

Hapšenje Vrublevskog predstavlja dokaz da Rusija ulaže velike napore da promeni svoju reputaciju zemlje u kojoj cveta internet kriminal.

Pre nekoliko nedelja, Microsoft je objavio seriju reklama u ruskim novinama obaveštavajući javnost da će goniti umešane u održavanje sada već oborene mrežne zombi računara nazvane Rustock. Ovaj do tada nezamisliv događaj - da Rusi navodno umešani u mrežni kriminal budu pravno gonjeni u svojoj zemlji uz pomoć zakonskih akcija - može značiti da se stav države prema lošoj slici koja o njoj vlada polako menja. (M.S.)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA