Na vidiku nova vakcina protiv meningitisa

Bakterijski meningitis je opaka bolest koja kod žrtve može izazvati oštećenje mozga, delimični invaliditet, pa čak i smrt, ali rešenje u vidu vakcine je na vidiku.

Na vidiku nova vakcina protiv meningitisa

Dobra vest je da se mnogi sojevi meningitisa mogu sprečiti bakterijskim vakcinama koje se bore protiv raznih mikroorganizama koji uzrokuju bolest. Trenutno ima tri takve vakcine: Hib, za decu mlađu od pet godina, MCV4, za ljude između dve i 55 godina starosti, a MPSV4, za one starije od 55 godina. Sve ove vakcine mogu nam dati dovoljnu dozu za borbu protiv većine vrsta najčešćih uzročnika meningitisa.

Loša vest je da je "većina" ne znači sve, a slučajevi uzrokovani bakterijom meningococcus B su neki od najtežih za sprečavanje. To je posebno zabrinjavajuće zbog dva razloga: meningococcus B pokazuje određeni afinitet za bebe, i takođe, može uzrokovati sepsu - potencijalno za život opasne bakterijske infekcije koja napada krvotok. Sada je, međutim, tim istraživača na Novartis Vaccines & Diagnostics u Sieni, Italija, možda rešio taj problem, razvojem vakcine koja će stati naput bakterijama meningococcus B.

Ono što čini ovu bakteriju tako neuhvatnjivom je da ona zapravo postoji u 300 vrsti i svaka, u teoriji, zahteva poseban tretman. Olakšavajuće je, da su sve vrste pokrivene jednom od tri vrste proteina koji su neophodni da bakterije prežive u našim telima. Protein se može koristiti kao pomoćna vodilja za sadržaj vakcine - nešto slično kao što je davanje psu komadića odeće begunca prilikom potere - ali tri različita proteina još uvek mogu zahtevati tri različite formulacije.

Kako bi odabrali najbolju objedinjujuću vakcinu, mikrobiolog Rina Rappuoli i njegov tim sastavili su 54 imunogena sastavljenih od varijacije ta tri proteina te ih ubrizgali u miševe, kako bi videli koji će podstaći stvaranje antitijela na meningococcus B . Osam tih immunogen formulacija je ušlo u uži izbor za dalje testiranje.

Konačno, prvak je izabran - jedan koji je sposoban za izazivanje antitela koja će ubiti svih 300 varijanti meningococcus-a B.  Budući da pokriva sve baze, novi immunogen može biti tajni sastojak za široko zaštitne vakcine. Ako je tako, naučnici se nadaju da će se isti šablon vakcine moći koristiti u borbi protiv drugih, sličnih patogena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA