Brojni Romi u BiH bez ličnih dokumenata

  • BiH
  • 31. Jan 2014.

U Bosni i Hercegovini živi više hiljada osoba bez bh. državljanstva, a većina njih pripadnici su romske populacije.

Brojni Romi u BiH bez ličnih dokumenata

U Bosni i Hercegovini živi više hiljada osoba bez bosanskohercegovačkog državljanstva. Većina njih pripadnici su romske populacije.

Zbog čega nemaju državljanstvo i s kakvim se problemima suočavaju, istraživao je Harun Karčić, novinar Al Jazeere.

Bosna i Hercegovina je 2008. godine pristupila međunarodnom projektu ''Dekada Roma 2005-15''. Cilj projekta je osigurati puno i efikasno učešće Roma u državnim tijelima i strukturama te riješiti probleme iz oblasti stanovanja, zdravstva, zapošljavanje i obrazovanja romske populacije.

Izazov za Rome

Jedan od izazova su Romi koji nemaju lične dokumente."Radili smo jedno istraživanje 2009. godine i tada smo došli do zaključka da se u ovoj zemlji nalazi gotovo 30.000 Roma. Od tog broja, oko 4.500 njih ne posjeduje lične dokumente - uključujući i one koji su neophodni za dokazivanje državljanstva. Ali, od tada do danas zaključili smo da se taj broj smanjio", rekao je Andrew Mayne ih UNHCR-a.

Al Jazeera je posjetila jedno romsko naselje kako bi saznali zbog čega neki Romi - rođeni u Bosni i Hercegovini - nemaju bh. državljanstvo.

U romskom naselju Gorica iznad Sarajeva živi više desetaka romskih porodica. Međutim, svi oni s kojima smo razgovarali kažu kako imaju bh. državljanstvo, te da je problem s Romima koji su došli iz susjednih zemalja'', izvijestio je Karčić.

Ramiz Sejdić iz udruženja Prosperitet za Rome je rekao: "Mi imamo državljanstvo, imamo, normalno, i rodne listove, kao i sva tri konstitutivna naroda. Mada imamo probleme, recimo, kod nas Roma ima dosta onih koji se rađaju kod kuće i koji ne upišu djecu u matične knjige."

Problem dokumenata

Romi koji nisu upisani u matične knjige rođenih ne mogu upisati škole, steći zdravstveno osiguranje, zaposliti se, niti legalno putovati izvan zemlje. Međutim, u Ministarstvu za ljudska prava Bosne i Hercegovine smatraju kako su - među tim Romima bez državljanstva - brojni oni koji su došli iz Srbije, sa Kosova i iz Crne Gore. Da bi se to riješilo, kažu da se restriktivni zakon mora mijenjati.

''Sadašnji zakon, koji je na snazi, vrlo je restriktivan i vrlo jasan. Dakle, državljanstvo možete dobiti samo po određenim uvjetima, vrlo rijetko možete neregularni status pretvoriti u boravišni status. A dobiti državljanstvo - to već podrazumijeva ispuniti brojne uvjete", pojasnila je Saliha Đuderija iz Ministarstva za ljudska prava.

Procjenjuje se da u Evropskoj uniji živi između deset i dvanaest miliona Roma. U Bosni i Hercegovini su najbrojniji među sedamnaest nacionalnih manjina.Njihova potpuna inkluzija u društvo jedna je od ključnih tačaka koju Bosna i Hercegovina mora ispuniti na putu prema Evropskoj uniji.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA