U Srpskoj stopa kriminaliteta najniža u regionu!

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić izjavio je danas da je generalno stanje bezbjednosti u Republici jako povoljno, sa stopom kriminaliteta koja je najniža u regionu.

U Srpskoj stopa kriminaliteta najniža u regionu!

Prema podacima koji su danas predočeni u Bijeljini, broj krivičnih djela u odnosu na 10.000 stanovnika u Republici Srpskoj manji je od 10 do 15 puta nego u okruženje, a od sedam do 10 puta nego u Evropi.

Povoljna stopa kriminaliteta, rekao je Jovičić, ukazuje na efikasnost rada policije. On je dodao da je u fokusu MUP-a prošle godine bila borba protiv organizivanog kriminala, korupcije i privednog kriminala, što su ciljevi najavljeni još u ekspozeu Vlade.

„U borbi protiv korupcije preduzeli smo veliki broj mjera i radnji, a samo u redovima policije imamo 15 suspendovanih radnika, 167 protiv kojih se vodi disciplinski postupak, a protiv 24 radnika MUP-a podneseni su izvještaji o krivičnom djelu", rekao je Jovičić.

Prema njegovim riječima, u 2013. godini u Republici Srpskoj je bilo 65 napada na ovlaštena službena lica u kojima su četiri policajca teže povrijeđena, a 38 njih je lakše povrijeđeno.

Jovičić je, komentarišući godišnji izvještaj o radu MUP-a, izdvojio da su u oblasti privrednog kriminala organizovane brojne planske aktivnosti i da se nastavljaju vrlo složene istrage poput slučaja „Birač", „Šume Srpske", Fonda zdravstvenog osiguranja i Kliničkog centra Banjaluka.

Ministar je rekao da MUP Srpske prednjači u BiH i regionu u oblasti smanjenja broja krađa vozila i rješavanja ovih slučajeva. Prošle godine ukradeno je 141 vozilo, od toga je 99 pronađeno i vraćeno vlasniku, a pronađeno je i 40 automobila koji su ukradeni u Federaciji BiH.

Jovičić je rekao novinarima da je zabrinut zbog toga što je svako treće lice koje je izvršilo krivično djelo povratnik u vršenju tih djela, ili je ranije osuđivano.

On je najavio da će akcenat policije ove godine biti i na povećanju bezbjednosti saobraćaja, u saradnji sa drugim nadležnim u ovoj oblasti.

Na sjednici Proširenog kolegijuma MUP-a u Bijeljini na kojoj je razmatran izvještaj o radu za 2013. godinu učestvovao je i direktor Policije Gojko Vasić, kao i načelnici šest centara javne bezbjednosti Republike Srpske, načelnici uprava i komandant Specijalne policije.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA